mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. szeptember 01. 16:55

Mindegy, hogy lélegeztetőgép-biznisz vagy elmaradt bértámogatás: ott vesz el a kormány a magyaroktól, ahol tud

Mindegy, hogy lélegeztetőgép-biznisz vagy elmaradt bértámogatás: ott vesz el a kormány a magyaroktól, ahol tud
Egyértelműen kihasználta a járványt az a maláj üzletember, aki mintegy “dögevőként” 57 milliárd forintnyi jutalékot tett zsebre a hazánknak eladott kínai lélegeztetőgépek után – értékelte a kormány üzleti partnerét és gyakorlatát Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese és Hohn Krisztina, az LMP országgyűlési képviselője szerdán az ATV Start című reggeli műsorában.

A közelgő választásokat kommentálva Hohn Krisztina elmondta, számítanak a kormány részéről különböző, minden alapot nélkülöző karaktergyilkossági kísérletekre, amiket hiába tisztáznak majd utólag a bíróságon, a kampányidőszak alatt bizonyára less majd hatásuk.

Az ellenzék nemrég benyújtott népszavazási kérelmének jövőbeli sikerességét megtippelve Komjáthi Imre megjegyezte, “Láttuk már, például a vasárnapi boltzár esetében, azt, hogyha kellett, akkor kopasz, kigyúrt embereket küldtek oda, hogy megakadályozzák a kérvény beadását. Számítunk itt is arra, hogy húzzák majd az időt, de ezzel politikailag sem tesznek jót magunknak, mert annál több időnk lesz arról beszélni, hogy az álláskeresési járadék miért fontos, hogy az MSZP-nek milyen javaslatai vannak, hogy miért támogatjuk Karácsony Gergely kezdeményezését, hogy a Fudan Egyetemmel kapcsolatban mi a véleményünk… minden alkalmat ki fogunk használni és ezeket elmondani” – szögezte le.

Az álláskeresési járadék időtartamáról kérdezve nemzetközi összehasonlításban a szocialista politikus rámutatott, Európában, sőt a környező országokhoz képest is a magyarországi három hónap a legalacsonyabb. „Romániában például 12 hónap, Portugáliában 16 hónap, Ausztriában 5 vagy 6 hónap (…), az MSZP ezért mondja, hogy legyen 9 hónap minimum és 100.000 Ft legyen a minimum összege (…), de valószínűleg ezt is kormányváltás után kell majd megoldanunk”.

A hanyatló hazai turizmusból, vendéglátásból más állásokba vándorló emberek munkahelyváltási rugalmasságáról szólva Komjáthi Imre elmondta, pontosan annyira rugalmasak, amennyire a lehetőségeik megengedik. „Ha van olcsó szálláslehetőség, munkásszálló vagy céges albérlet, akkor átmennek az ország másik oldalára, de így van ez a nagy autógyárak dolgozóival is (…). Jelen pillanatban 18%-os emelkedés van azoknál, akik tartósan, egy évnél tovább munkanélküliek. Jelentős részük 25 év alatti és 55 év feletti, akiket munkába lehetne állítani, ha normális képzést és árképzést kapnának” – tette hozzá. Hangsúlyozta, a szakszervezetek segítségén kívül a kormány bértámogatása lenne egy jó megoldás erre, de abban már nem sokan bíznak.

A férfiak 40 év feletti nyugdíjba vonulásának kérdéséről az LMP politikusa elmondta, támogatják, de tény, hogy sokan kiesnének ezáltal az amúgy is labilis munkaerőpiacról.  Az MSZP elnökhelyettese hozzátette, pártja inkább a rugalmas nyugdíjba vonulást támogatja, de javaslataikat általában lesöpri a Fidesz, aki inkább lelőtt állatok trófeáira költ.

Végezetül, az iskolakezdés kapcsán Komjáthi Imre 20.000 forintos iskolakezdési támogatást javasolt a magyar családoknak a kormány részéről. Elmondta, az MSZP eközben megduplázott Szolidaritási Alapjából konkrét segítséget nyújt rászoruló családoknak tartós élelmiszerrel, iskolatáskával, tornacipővel országszerte.