mszp.hu | Gazdaság
2021. október 06. 22:03

A jövő évi választásnak az is a tétje: maradunk-e következmények nélküli ország?

A jövő évi választásnak az is a tétje: maradunk-e következmények nélküli ország vagy nem – jelentette ki Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője, az Elios felszámolása kapcsán. Újra ígéretet tett: amikor az MSZP megkapja az OLAF teljes körű feltáró dokumentációját az ügyben, pártja teljes egészében nyilvánosságra hozza azt.

„Megteheti-e a nyomozó hatóság, hogy egy ilyen ügyben nem csinál semmit?” – tette fel a kérdést Harangozó a Spirit FM szerdai adásában.

Mint mondta, „az ember tényleg egyszerűen eldobja az agyát” már az események elsorolásától is: hogy a miniszterelnök veje - aki az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) dokumentumai és megállapításai szerint is – „gyakorlatilag összejátszással, leánykori nevén csalással megszerzett 13 milliárd forintnyi uniós pénzt” egy olyan közvilágítási projekttel, amit „pocsék minőségben végeztek el”, „azóta is az önkormányzatok cserélgetik ezeket a lámpákat, mert élet-és balesetveszélyes közvilágításokat csináltak” ennyi  pénzért.

Ha itt megállna a történet, „már az ember a szívéhez kapna; de nem áll meg” – folytatta Harangozó: amikor egy ellenzéki vizsgálóbizottság személyesen végigjárta az ország érintett településeit, kikérte az iratokat, és kiderült, hogy „ennek akár büntetőjogi s anyagi következménye is lehetett volna, akkor fogta magát a miniszterelnök, (...) és egy olyan kormánydöntés született az ő vezetésével, hogy a magyar adófizetők (...) közpénzéből inkább gyorsan kifizették ezt az összeget, csak ne kelljen az uniónak a továbbiakban ebben az ügyben vizsgálódnia.”

És még mindig tart a történet, „részükről, úgy tűnik, az lenne a vége, hogy ezek után fogják, beborítják a céget, eltüntetik a nyomokat, majd elköltöznek Spanyolországba” – mondta a képviselő.

Az embereket joggal háborítja fel már az Elios végelszámolásának a ténye is; további aktualitása az ügynek, hogy Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke adatigénylésére hosszú procedúrát követően az OLAF várhatóan október 15-én megküldi a teljes körű vizsgálati anyagát az ügyben, nemcsak a korábbi néhány összegző megállapítását.

Ezt az MSZP teljes terjedelmében nyilvánosságra fogja hozni – ígérte Harangozó.

Mint mondta, az Elios-ügynek és minden hasonlónak az az egyetlen útja, hogy teljes körűen kivizsgálják, „pontosan azért, hogy többet ne fordulhasson elő, következménye legyen”, erre pedig „az egyetlen megoldás az, ha jövőre kormányváltás lesz és a nyomozóhaságok teszik a dolgukat”.