mszp.hu | Belföld
2021. október 15. 10:43

Márki-Zaynak nagyobb az esélye választást nyerni

Márki-Zaynak nagyobb az esélye választást nyerni
Márki-Zay Péternek nagyobb esélye van megnyerni a választást, így nagyobb az esély arra, hogy az MSZP szociáldemokrata-zöld programja megvalósuljon – indokolta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtökön, miért támogatja pártja a jelöltet.

Hangsúlyozta azonban: bárki nyeri az előválasztást, a hat együttműködő ellenzéki párt és az előválasztáson civilként megválasztott jelöltek együtt tudják majd leváltani az Orbán-kormányt.

Az előválasztás „a mi projektünk, (...) az ellenzék projektje, (...) ott mi együtt vagyunk” – mondta.

Elmondta: pártja első állásfoglalását, mely szerint egyik miniszterelnök-jelöltet sem támogatják az előválasztás során, ő maga kérte, miután „nehéz helyzetbe” kerültek Karácsony Gergely visszalépésével, akit jó jelöltnek tartottak, s aki letéteményese lett volna a szociáldemokrata-zöld program megvalósulásának.

„Szükségem volt pár napra, hogy én a saját döntésemet kialakítsam” – ismerte el.

Hétfőtől szerdáig tartó nyugat- és kelet-magyarországi országjárása, melynek során az előválasztáson győztes jelöltekkel, helyi pártszervezeti vezetőkkel és polgármesterekkel is tárgyalt, alakították a benyomását a Márki-Zay támogatásához való döntéshez, valamint a szavazósátrakban szerzett ismeretek, hogy most már 27%-nyi új szavazó van, és „majdnem mindenhol az a visszajelzés jött, hogy Márki-Zay Péternek nagyobb esélye van”.

„Fiatalok, egyetemisták, családok, munkahelyi közösségek jelennek meg együtt és szavaznak a sátraknál” és el is mondják, kire fognak szavazni. Az első négy napban csaknem százezer új szavazó jelent meg, „ez egy fölhajtóerő” - fogalmazott.

A miniszterelnök-jelöltek szerda esti televíziós vitáját azért követte nagy érdeklődéssel, mert, mint mondta, meggyőződése, hogy az MSZP-Párbeszéd szövetség által képviselt programra szüksége van Magyarországnak, és kíváncsi volt, mit mondanak róla.

Arra a következtetésre jutott, hogy „mind a két jelölt tulajdonképpen megfogalmazta azt a vállalását, hogy ezt a programot végre fogja hajtani és képviseli majd a 2022-es kampányban és majd azt követően a kormányváltásnál” - mondta.

Ez sarkallta saját döntésre, amit föl is vállal, majd ez után kérte az MSZP elnökségének állásfoglalását, amit a testület igen nagy arányú többséggel megerősített: 11-en szavaztak mellette és hárman tartózkodtak.

Kérdésre, mi lesz azokkal a szocialista politikusokkal, akik Dobrev Klára iránt fejeztek ki támogatásukat, azt mondta: „Ők Dobrev Klárára szavaznak, és majd amellé a miniszterelnök-jelölt mellé fog mindenki beállni, akit az előválasztáson a többség megválaszt”. Arra a kérdésre, hogy vajon nyomásra hoztak-e ilyen döntést, Tóth azt felelte: „elég autonóm személyiségek, és meg tudnak hozni egy ilyen döntést”.

Mint mondta, mindenkinek vannak prioritásai és mindenki döntését megérti, de fontosnak tartotta, hogy az előválasztási folyamatban az MSZP-nek, mint szervezetnek, legyen állásfoglalása, már csak azért is, mert más-más úton, de mind a két miniszterelnök-jelölttől kapott a Magyar Szocialista Párt megkeresést egyértelmű állásfoglalást kérve. Ezt a vitában Márki-Zay Péter meg is fogalmazta, „ezt az egyértelmű állásfoglalást megtettük” – szögezte le.