mszp.hu | Belföld | Foglalkoztatás
2021. október 26. 15:13

Első dolgunk lesz a rabszolgatörvény eltörlése!

Első dolgunk lesz a rabszolgatörvény eltörlése!
A 2022-es kormányváltást követően „az első lépésünk lesz a rabszolgatörvény eltörlése és a Munka Törvénykönyvének a megváltoztatása”, hogy a munkáltatók ne fizettethessék ki a dolgozókkal a munkaidőkeretben le nem dolgozott órákat – mondta Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője, kedden sajtótájékoztatón.

Erre a rabszolgatörvény ad lehetőséget a munkáltatóknak, és jelenleg 10 ezer magyar munkavállalótól követel a munkáltatója 80 ezer és 800 ezer forint közötti összeget a le nem dolgozott órák fejében, akár kétéves munkaszerződés esetén is – mondta el.

„Az MSZP szerint ez elfogadhatatlan!” – szögezte le Bangóné.

A Parlament Vállalkozásfejlesztési bizottságának ülése után a politikus elmondta: Tóth Bertalannal, az MSZP társelnökével határozati javaslatot nyújtottak be a munkavállalók szociális biztonsága és a munkabérek védelme érdekében.

„Egyes nagyvállalatok úgy gondolják Magyarországon, hogy a dolgozók tartoznak nekik azért, mert nem tudták maximálisan kihasználni a rabszolgatörvény adta túlzott munkaidőkeretet. (...) Azt akartuk, hogy a kormány nyújtson be egy törvényjavaslatot, ami feketén-fehéren kimondja, hogy a munkavállalók semmivel sem tartoznak” a munkáltatóknak.

„Azt akarjuk, hogy a törvény mondja ki, hogy a munkaidőkeret végén el kell számolni. A többletórákat ki kell fizetni, a mínuszórákat pedig le kell nullázni a cégeknek. Ha nem tudja (...) ledolgoztatni ezeket az órákat, akkor a cégeknek ezt veszteségként el kell könyvelnie” – mondta.

Kiemelte: nem a dolgozó felelős azért, ha nem tudtak neki munkát adni az elmúlt másfél-két évben, nem ő a hibás, ha a munkaszerződést a munkáltató nem tudja betartani, és a cégnek ez veszteséget okoz.

„Egyértelműen ki kell mondani, hogy a Fidesz-KDNP kormány és képviselői nem tehetnek ilyet ma Magyarországon!” – jelentette ki.

Mint mondta, nem utólagos értelmezésről kell szólnia ezeknek a törvényeknek, hanem egyértelmű, világos szabályozásra van szükség.

Elmondta: a bizottsági ülésen a fideszes-KDNP-s képviselőknek ismét fontosabb volt a nagyvállalatok oldalára állni, mint a magyar dolgozók érdekeit képviselni.

A rabszolgatörvényről azt mondta: elfogadásának pillanatában lehetett tudni, hogy „átgondolatlan” és „életidegen”. Ezt a munkajogászok és a szakszervezetek is elmondták, az ellenzéki politikusok pedig a parlamentben demonstrálták, hogy nem tudják elfogadni a törvényt.

„Továbbra is az a meggyőződésünk. Ezért mondjuk azt, hogy a megoldás a rabszolgatörvény azonnali eltörlése” – jelentette ki a szocialista politikus.

Azt mondta: az MSZP jelenti a garanciát arra, hogy a 2022-es kormányváltást követően eltörlik a rabszolgatörvényt, megerősítik a szakszervezeteket, és a munkáltatókkal és az érdekvédőkkel együtt újra átalakítják a Munka Törvénykönyvét, „ahol a munkavállaló jogait fogjuk drasztikusan megváltoztatni”.