mszp.hu | Belföld
2021. november 04. 09:05

A kormány elismerte: nem meri a kötelező oltást felvállalni

A kormány elismerte: nem meri a kötelező oltást felvállalni
Azzal, hogy a munkáltatókra terhelte a kötelező oltás felelősségét a kormány, lényegében beismerte, hogy ő maga nem meri ezt a lépést felvállalni – jelentette ki Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP parlamenti képviselője, az ATV Start című műsorában szerdán.

„Egy vezető politikai párt nem teheti meg, hogy így kifarol ebből” a döntésből – mondta - „aljas dolog volt a kormánytól, hogy ráterhelte ezt a felelősséget a munkáltatókra”.

„A kormánynak kellene vállalni a felelősséget” – hangsúlyozta, aláhúzva: a kormánynak a szakemberek javaslatait kellene végrehajtania, mert „járványkezelésnél nem működik”, hogy ha a kormány mérései szerint az emberek többségeellenzi a szigorításokat, akkor azokat nem vezeti be.

Egyetértett a műsor másik vendégével, Tompos Mártonnal, a Momentum szóvivőjével abban, hogy a kormány politikát csinál a járványkezelésből.

Megemlítette: sok esetben előfordult a járvány során, hogy az ellenzéki önkormányzatok nem vártak a kormány döntésére, hanem bevezették azokat a védekező lépéseket, melyeket a kormánynak már meg kellett volna tennie. „Most is hamarabb hozta meg a (...) Fővárosi Önkormányzat azt a döntést, hogy a maszkot vissza kell venni”, mint a kormány – mutatott rá.

Tompos a kormány által fenntartott információhiányt jelölte meg fő problémának, az olasz példát említve, ahol a tájékoztatás magas szintje miatt az emberek igenis elfogadják a szigorú korlátozásokat.

Bangóné rámutatott: a kontaktkutatás az egyik legfontosabb eszköze a járvány megállításának; az MSZP közérdekű adatigénylésére viszont kiderült: Magyarországon nincs kontaktkutatás, és már 2020-ban sem volt.

Arra a riporteri ellenvetésre, hogy ahol volt ilyen, ott is pusztító volt a járvány, kiemelte: ott viszont lakosságarányosan sokkal kevesebben vesztették életüket.

A kormány kilátásba helyezett családi adóvisszatérítésére és egyéb juttatásaira áttérve mindkét politikus feltette a kérdést: „Miért éppen most?”

Bangóné rámutatott: a kormány ezekkel lényegében azt adja vissza, amit az elmúlt 10 évben nem adott oda a magyar családoknak: 2008 óta nem emelték az alanyi jogon járó családi pótlékot, ami azóta 40-50%-ot vesztett reálértékben; nem emelték a GYES-t, a GYED-et és egy sor szociális juttatást; nem emelték a nyugdíjminimumot, ami az összes szociális ellátás kiszámításának alapja; sőt, még a saját maguk által bevezetett családi adókedvezményt sem emelték 2011 óta, amikor viszont csak a kétgyermekesekét duplázták meg, de az egygyermekeseknek és a háromgyermekeseknek járó összeget változatlanul hagyták.

Tompos „csak egy kifizetésnek” nevezte a juttatásokat „most a választás előtt egy fél évvel: veszünk szavazatokat közpénzből”. Azt mondta, az ellenzéki szövetség célja a támogatások kiterjesztése és növelése, erről tárgyalnak.

Kérdezték Bangónét arról, vajon megszűnik-e vagy beolvad-e a DK-ba az MSZP; erre azt felelte, nem tud ilyenről, és „nem ez van most napirenden”.

„Előválasztás volt. Megvan a 106 jelölt, megvan a miniszterelnök-jelöltünk. Van előttünk egy nagyon fontos munka: le kell váltani Orbán Viktor rendszerét, és szerintem erre fókuszál most mindenki. A Magyar Szocialista Párt biztos” – szögezte le.