mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. november 22. 16:31

Eddig a szociális juttatások befagyasztása és az infláció gerjesztése folyt, ezt kell megváltoztatni tavasztól

Eddig a szociális juttatások befagyasztása és az infláció gerjesztése folyt, ezt kell megváltoztatni tavasztól
Lesz terep az új kormánynak, hogy optimalizálja a költségvetést és ezáltal pozitív, szociálisan érzékenyebb fordulatot indítson el.

A társadalmi jövedelmek rendszere ma nemcsak a nagyvárosokban, hanem különösen a kisebb településeken, az emberek meghatározó többsége számára tisztességtelen – mondta el Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának szocialista elnöke hétfő reggel az ATV Start című műsorában.

„Nem elég célzottak, és nem feltétlenül oda mennek a kormányzati támogatások, ahol a legnagyobb a szükség – mi ezt látjuk. (…) Ahol a kormánynak igazán nagy mozgástere van az emberek mindennapi életét segítendő, például a társadalmi jövedelmeket illetően: a családi pótléktól kezdve az anyasági támogatáson keresztül tudnám sorolni. 12 éve ezek egy huncut fillérrel nem emelkedtek, egyharmadát a vásárlóértéknek pedig megette az infláció” – hívta fel a fgyelmet Korózs Lajos.

Emlékeztetett, a felmérések azt mutatják, hogy a társadalom szegény alsó egyharmadának ezalatt a kormány alatt nincs esélye mérsékelni a szegénységét. Ide tartozik a nem működő közmunka rendszer és azok az említett családtámogatási módszerek, amelyeket a fideszes kormány lényegében kivéreztetett az elmúlt több mint 10 évben.

„Egyrészt differenciálni kéne a jelenleginél jobban a családi pótlékot és oda kéne irányítani a nagyobb összegeket, ahol nagyobb a szükség, másrészről pedig egy kormányzati ciklusban, tehát 4 évben minden további nélkül meg lehetne duplázni a családi pótlékot, évi 25%-os emeléssel” – húzta alá.

A szocialista politikus felhívta a figyelmet a már több mint egy évtizede változatlan öregségi minimumnyugdíj mindenkit érintő problémájára is. „Ez 28.500 forint, kimondani is szégyen, és egy csomó ellátás ehhez van hozzárendelve” – mondta el.

Nyomatékosította, hogy egyrészt ezt jelentősen emelni kell, másrészt pedig máshoz kell kapcsolni ezeket az újraelosztásokat. „Lehetne akár a bérekhez is kötni, lehetne a GDP növekedéséhez is kötni, számtalan közgazdasági megoldás van, de ez a 28.500 forint egy gyalázat”!

A Népjóléti bizottság elnöke kiemelte, a szociális újra elosztó rendszer logikusabbá és igazságosabbá tétele mellett a kormányváltás egy másik fontos célja az inflációfékezés politikai elindítása, de nem csupán azzal az eszközzel, hogy az alapvető élelmiszerek árai az Európa-rekorder 27%-ról 5%-ra csökkentik. „Most, mivel az általános inflációs várakozás maga is magas, mindenki szépen hozzáigazítja az árakat. Én azt gondolom, hogy sokkal keményebb ellenőrzést kellett volna a kormánynak ezen a téren eszközölnie, és nem lett volna szabad például azt tűrnie, hogy 3-4 hónap múlva visszaaraszolnak az árak” – hangsúlyozta az MSZP képviselője.