mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Oktatás
2021. december 01. 11:17

Az oktatási szférával is átfogó szakszervezeti találkozót szervez Márki-Zay és az MSZP

Az oktatási szférával is átfogó szakszervezeti találkozót szervez Márki-Zay és az MSZP
Az oktatási szférával is átfogó szakszervezeti találkozót szervez Márki-Zay és az MSZP, meglesz a 60%-os béremelés

2013 óta veri át a kormány a tanárokat, látszik, hogy a kultúra többi dolgozójához hasonlóan még a közalkalmazotti státuszt is elvennék a bérek könyörtelen befagyasztása után.

Az MSZP kiáll a mellett: ne lehessen ugyanazt megcsinálni, több mint 120.000 pedagógussal és családjaikkal, mint amit a könyvtárosokkal, hogy 8 és fél év után, pár százalékkal nagyobb béremelésért cserébe egy tollvonással megvonják a közalkalmazotti jogaikat – mondta el Hiller István, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke, volt oktatási miniszter szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„2011 decemberében alkotta meg a parlamenti többség ezt az általam szakmai értelemben hitványnak tartott köznevelésinek nevezett törtvényt” – emlékeztetett Hiller István. Kiemelte, a törvényben akkor brutálisan óraszámot növeltek és elvették a pótlékok többségét.

 „A minimálbér emelkedett, a tanárok meg ottmaradtak. Ezért kell föltenni a kérdést, hogy mi lesz a tanárainkkal? Úgy tanítanak, hogy miközben az volt az ígéret, „Emberek, magyarok, pedagógusok! Több munkát akarunk tőletek, ezért több pénzt adunk”, ebből megmaradt a több munka, a több pénz meg egy ilyen ficni-ígéretben, hogy „Ugyan elmaradt az, hogy a minimálbérrel emelkedett a fizetésetek, de kaptok 10%-ot, legyetek boldogok”! (…) Én azt látom, hogy ennek a kormánynak az a stratégiája, hogy „Akkor kaptok több pénzt esetleg, hogy ha föladjátok a közalkalmazotti státuszotokat”. Így volt a közkultúrában, a közművelődésben, és így volt a felsőoktatásban.

Rámutatott, ezúttal egy lényegesen nagyobb tömegről, több mint 120 ezer magyar közalkalmazottról van szó, az állami intézményeinkben oktató pedagógusaink gyakorlatilag mindegyikéről.

Hiller említette a finn, észt és lengyel modellt, amelyeknek van egy közös vonásuk: „Volt egy bizonyos alap megállapodás, tudniillik, hogy úgy alakítjuk ki az oktatás, ezen belül a közoktatás leglényegét, hogy bár bekövetkezhetnek kormányváltások, de lényegében nem rángatjuk a rendszert, mert abból nem lesz színvonal-emelkedés. (…) Ennek az esélyét a jelenlegi kormánynál nem látom. Kiölték a magyar politikából a kompromisszumot, amely egyébként az egyik legerősebb eszköze egy erős törvénynek. Nem gyávaság a kompromisszum; kicsit kéne olvasgatni is Deák Ferencet, nemcsak idézni”.

A szocialista politikus ösztönözte az ellenzéket és az érintett szakmai és szakszervezeteteket, hogy hajtsák be a kormányon a beígért, ámde elmaradt fizetésemelést, de úgy, hogy az semmiképp se sújtsa a közalkalmazotti státuszt, melynek elvesztése később nagyobb bajokhoz vezetne. „Az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje fölkérte az én párttársamat, Komjáthi Imrét, hogy a szakszervezetekkel való kapcsolattartást megszervezze. Őszintén remélem, hogy két héten belül konkrétumokról tudunk beszámolni” – jelentette be.

„Nincs olyan párt, az együttműködő ellenzékben illetve a miniszterelnök-jelöltünk sem olyan, aki ne ismerte volna fel és mondaná, hogy a magyar oktatás, ezen belül a közoktatás színvonal-emelése és a pedagógusok bére között ne lenne egyenes arányosság. Magyarul: ha emelni akarjuk a színvonalat, ez a pedagógus bérrendezés nélkül nem fog menni. Ez az ellenzék minden pártjának és a megválasztott miniszterelnök-jelöltünknek is az egyik sarokpontja” – szögezte le végezetül.