mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. november 19. 13:20

Orbánék megkapták az utolsó figyelmeztetést!

Brüsszeli források egybehangzó állítása szerint az Európai Bizottság a mai napon fontos levelet küldött az Orbán-kormány számára a jogállamisági mechanizmus megindítása kapcsán, egyfajta utolsó felszólításként.

A dokumentumban a Bizottság elnöke számos kérdést intézett a kormányhoz, elsősorban a magyarországi súlyos korrupciós helyzettel, illetve az ezzel összefüggő közbeszerzési gyakorlattal kapcsolatban. Ez gyakorlatilag az Orbánék által rettegett – és a jelenlegi kormányfő korábbi állítása szerint „sikeresen leállított” - jogállamisági mechanizmus elindításának nulladik, kezdő lépése.

A magyar kormánynak két hónapja lesz arra, hogy az Európai Bizottság számára elégséges és érdemi válaszokat adjon – ismerve azonban eddigi gőgös és maffiaszerű működésüket, az állami szinten szervezett korrupció és jogállamisági dúlás kapcsán nem várható érdemi változás. Amennyiben azonban a Fidesz-elit nem hagy fel az uniós források fékevesztett lerablásával és továbbra is meglopják a magyar embereket azzal, hogy saját rokonságukat és üzleti körüket hizlalják az európai adófizetők pénzével, akkor az Európai Bizottság a jövő év első felében immár minden kétséget kizáróan el fogja indítani az úgynevezett jogállamisági mechanizmust.

Azt az eszközt, amely az uniós források végső kedvezményezetteinek - önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozások – szükséges védelme mellett ugyan, de végső esetben csökkentheti vagy akár fel is függesztheti az uniós források kifizetését.

Ha Orbánék tovább lopnak, Brüsszel el fogja zárni a pénzcsapot előlük. Ez kizárólag az ő bűnük, az ő felelősségük. Nekik ugyanis valójában nem Magyarország az első, hanem a saját bankszámlájuk.

Budapest/Brüsszel – 2021.11.19.