mszp.hu | Belföld
2021. december 07. 15:53

A vegyes indexálást és a járulékplafont is visszahozná az életpályamodellbe a leendő egységkormány

Az eltorzított rendszerben elmúlt 3,5-4 évben több mint 520.000 ember és családjaik kerültek szegény, semmilyen kilátást nem biztosító helyzetbe, olyan modellt kell biztosítani, ahol a reálnövekedésből mindenki részesül.

A miniszterelnök a választásra belengetett egy még mindig az inflációtól leszakadó 5%-os nyugdíjemelést, a demokratikus pártok szövetsége viszont egy valóban mindenkinek méltó életpályában gondolkozik – erről beszélt Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke hétfő reggel az ATV Start című műsorában

„Megragadom az alkalmat, hogy megköszönjem a Nyugdíjas Parlament kampányát, akik körülbelül egy hónappal ezelőtt elindították ezt a kampányt, hogy minimum 5%-kal kell emelni a nyugdíjakat, mert a várható infláció az lényegesen magasabb lesz, mint a költségvetési törvényben elfogadott. Itt 2 dolgot kellett volna megcsinálni, egyrészt eleve így kellett volna tervezni a költségvetést (…) a másik, ez nem oldja meg annak azoknak a leszakadó több mint 500.000 embernek a problémáját, akik olyan alacsony nyugdíjjal rendelkeznek, hogy még a megélhetési minimumot sem éri el a nyugdíjuk.” – emlékeztetett Korózs.

„Ugyanannyi egységnyi forrásból az alul lévőket lehet úgy támogatni, hogy ne szakadjanak le ennyire még a nyugdíjas táboron belül is egymástól” – jelentette be.

„Mutattam a múlt heti sajtótájékoztatómban egy diagramot, hogy a nyugdíjas-szegénység mélysége milyen drasztikusan nőtt az elmúlt években, amely azt mutatja meg, hogy a nyugdíjas-társadalmon belül, akik leszakadtak, azok milyen távolra kerültek. Néhány évvel ezelőtt ez a távolság mintegy 10%-os volt, ez majdnem 40%-ra nőtt 3,5 év alatt – 4 év alatt! (…) Éppen ezért mondják az ellenzéki pártok azt, hogy a rugalmas nyugdíjba vonulás biztosítása mellett a bérek növekedését is figyelmembe kell venni a mindenkori nyugdíjemeléshez igazítva, illetve a nyugdíj megállapításához igazítsuk a nettó bérek növekedésének az ütemét is, és ezt is vegyük figyelembe. Ezen túlmenően pedig azt mondtuk, hogy mivel ezek nem oldanak meg minden problémát, ezért a nagyon alacsony nyugdíjak felzárkóztatásához viszont egy nyugdíjkorrekciós programot kell a következő kormánynak kidolgozni!” – hangsúlyozta Korózs Lajos, az MSZP képviselője, a Magyar Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke.