mszp.hu | Belföld
2021. december 15. 11:55

Ha a kormány nem változtat, akkor a kormányon kell változtatni!

Ha a kormány nem változtat, a kormányon kell változtatni jövő áprilisban – mondta Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője, Zugló polgármestere szerdán sajtótájékoztatón, közölve: a „kényszer szülte” jövő évi budapesti költségvetésben 50 milliárd forintnyi hiány szerepel.

Ezen kívül az elmúlt 12 évből „összesen mintegy ezermilliárd forint elmaradt fejlesztés van a város nyakán” – tette hozzá.

Ekkora hiánnyal ez a költségvetés a város féléves működését teszi mindössze lehetővé – mutatott rá.

Hangsúlyozta: ez olyan kényszerek szülte költségvetés, amiket a fideszes kormányzat állított elő.

Két lehetőség áll a város és a kormány előtt: vagy megállapodnak egy új finanszírozási modellben és helyreáll az egyensúly, melyben a közösségi közlekedés finanszírozásából legalább egyharmados arányban kiveszi a részét a kormány is, vagy, „ha a kormány nem változtat, akkor viszont a kormányon kell változtatni jövő áprilisban” ésolyan kormányra lesz szükség, amelyik képes az önkormányzatokat partnerként kezelve a feladataik ellátására közösen megoldást találni – mondta.

Ezek között a közösségi közlekedés működtetését, a közvilágítást, a takarítást, a kultúra magasabb szintű finanszírozását és az amortizáció visszapótlását említette.

Kitért a budapesti Városháza állítólagos eladási szándékáról szóló, öt héttel ezelőtti „bombasztikus” fideszes bejelentésre, amiról „aztán kiderült, hogy mégse”.

Mint mondta, január végéig meghosszabbították az ezt vizsgáló fővárosi vizsgálóbizottság mandátumát, „hogy egy korrekt vizsgálatot mégiscsak le lehessen folytatni”; de ha addig sem kerül elő az állítást alátámasztó dokumentum, akkor „közösen kell majd megállapítsuk, hogy ez az egész nem volt más, mint egy nagy nagyra nőtt politikai lufi, egy óriási nagy fideszes politikai hazugság”.

Értetlenségét fejezte ki, hogy például Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, „aki 2019 előtt a tulajdonosi bizottságot vezette és az összes ilyen pályázatot látta”, miért nem „fárad a kasszához” a Karácsony Gergely főpolgármester által felajánlott 1 millió forintos nyomravezetői díjért, amennyiben akár egyetlen dokumentuma is van bármely ilyen pályázati kiírásról.