mszp.hu | Belföld
2021. december 15. 23:03

A fővárosi vezetésnek nincs takargatnivalója!

A városvezetésnek nincs takargatnivalója – mondta Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője, Zugló polgármestere, az ATV Start című műsorában szerdán.

Épp ezért állított föl Budapest vezetése vizsgálóbizottságot a Városháza állítólagos eladási szándéka kivizsgálására, azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy dokumentumokat fognak vizsgálni – mondta.

„Tehát ha van egy állítás, hogy a főváros bármely pályázatát - ugye ez a bizonyos jutalékos rendszer - lehet úgy irányítani, hogy személyre szabottan egy céget hozott előnybe, akkor ezt dokumentummal alá lehet, sőt alá kell támasztani” – jelentette ki.

„Ha ilyen dokumentum nem áll elő, akkor viszont meg kell majd állapítanunk (...), hogy a fideszes állítások hazugnak bizonyulnak; mert ha nincs dokumentum, ami alátámasztja az állítást, akkor nincs ügy” – mondta.

Kifejezte véleményét, hogy a fideszes bizottsági vezetés szerette volna, ha a vizsgálat „szétfolyó” és kitart április 3-áig; az elfogadott ügyrend azonban nem ilyen.

Mint mondta, „sokat elárul”, hogy Karácsony Gergely már egy hete egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott a személyes jövedelméből annak, aki bizonyítékokkal áll elő az állítólagos eladási szándékra, a vizsgálóbizottság fideszes vezetői, Láng Zsolt és Kovács Péter mégsem mutattak dokumentumot.

Pedig „ennél gyorsabban nem tudnának pénzt keresni, mint hogy leteszik az asztalra azt a dokumentumot, és mehetnek a kasszához a pénzért” – mondta gunyorosan Horváth.

Azt mondta, „sok mindent elárul a mai állapotokról” a főpolgármester-helyettes otthonában tartott házkutatás is, hogy „a gyerekének a szobájában, gyerekjátékok között túrva, kutatva keresik a terhelő bizonyítékokat”.

Ezzel nemcsak a kormány és a Fidesz, hanem a rendőrség is átlépett egy vörös vonalat, „mert a rendőrség azért eddig igyekezett az ilyen típusú politikai vircsaftokból kimaradni”, de „most, nyilván a kampány hevében, végrehajtottak egy fideszes kérést” – mondta.

A fővárosi költségvetésről elmondta: abban 50 milliárd forintos hiány van, amit a kormány nagyjából 100 milliárd forintos önkormányzatokat megszorító csomagja okozott, s amit az állam a fideszes önkormányzatoknak „rendkívül nagyvonalúan” kompenzált.

A főváros fél évig tudja maga finanszírozni ezt a veszteséget, ezért „vagy a kormány változtat az álláspontján, (...) vagy a kormány változik. Nem bonyolult az összefüggés” – mondta.

Rámutatott: a budapestiek, akik napi több mint húszmilliárd forint adót fizetnek be, nem is tudják, hogy a befizetett összeg kevesebb mint 2%-a kerül vissza az önkormányzatokhoz.

Matolcsy György jegybankelnök ötletét a főváros feldarabolására „meglehetősen ostoba elképzelésnek” nevezte. Azt mondta: ez olyan, mintha egy 100 kilós embernek azt mondanák, úgy fogyókúrázzon, hogy levágja a négy végtagját.