mszp.hu | Belföld
2021. december 16. 15:49

Elindult az ellenzék népszavazási aláírásgyűjtése

Elindult az aláírásgyűjtés a demokrata ellenzéki szövetség népszavazási kérdéseihez – jelentették be közös sajtótájékoztatón csütörtökön az MSZP, a Párbeszéd, a DK, az LMP, a Jobbik és a Momentum képviselői, teljes együttműködésüket hangsúlyozva.

Minden változást akarót aláírásra buzdítva azt mondták: minél előbb szeretnék összegyűjteni a szükséges 200 ezer aláírást. Az íveket Budapesten és a vidéki városokban a forgalmas csomópontokban és az ellenzéki pártirodákon, valamint az előválasztáson megválasztott 106 ellenzéki képviselőjelölt mindegyikének csapatánál alá lehet írni.

Az egyre bővülő aláírási lehetőségekről tájékozódni a menjunktovabb.hu honlapon lehet.

„Az biztos, hogy mi nem állunk meg, megyünk tovább!” – jelentette ki Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője. „Nincs mire várni, nincs sok időnk” – hangsúlyozta az aláírásgyűjtésről, kiemelve: a népszavazást kormányváltó népszavazásnak nevezik, hiszen az ellenzék, az Orbán-rezsimmel szemben, valóban létező társadalmi problémákra ad megoldásokat.

„Magyarországot nem a nemváltó óvodásoktól kell megvédeni, hanem attól a mély válságtól, amibe az orbáni kormányzás sorolta” – mondta, kiemelve: az út, amelyen az egységes ellenzék elindult, „egy boldogabb, szabadabb, igazságosabb Magyarországhoz vezet el minket.”

A demokrata ellenzéki szövetség folytatja munkáját: „előválasztás, népszavazás, és aztán egy jó kis kormányváltás. Az a célunk” – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, a „nemzeti együttműködés rendszerét” autoriter rendszernek nevezve, „amely lépked folyamatosan a nyílt diktatúra irányába”.

Örömét fejezte ki, hogy a hat együttműködő párton kívül a Kétfarkú Kutya Párt is bejelentette: segít az aláírásgyűjtésben, valamint civil és szakszervezetek sokasága is felsorakozott az ügy mellett.

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja azt hangsúlyozta: a Fudan Egyetemről szóló ellenzéki népszavazási kérdés valójában Magyarország jövőjéről szól; „arcpirítónak” nevezte, hogy a fideszesek „kidobják a jövőnket az ablakon”.

„Az ellenzék azért áll ma itt, mert szerintünk a diákok a fontosak. Szerintünk a lakhatás a fontos, szerintünk a megélhetés a fontos, és olyan kormányra van szükség jövő évtől kezdve, amelyik ezt valódi prioritásként (kezeli) és ezzel foglalkozik az év minden egyes napján” – mondta.

„Ez a népszavazás (...) a jövőnket határozza meg” – emelte ki Csárdi Antal, az LMP képviselője. „A lakhatási válság enyhítése (...) nem várhat tovább” – hangsúlyozta.

Varju László, a DK parlamenti képviselője az álláskeresési járadék 3-ról 9 hónapra való kiterjesztéséről szóló népszavazási kérdésről beszélt.

Azt mondta: „valami más világban él” az olyan fideszes vezető vagy érdekcsoport, aki úgy nyilatkozik, hogy aki akar, néhány hét alatt talál munkát. Ezt „lehetetlennek” nevezte 3 hónap alatt, mondván: legfeljebb úgy találnak maguknak igazi boldogulást, ha Magyarországot elhagyják.

„Ezaz Orbán-rendszer megoldása:Magyarországot elüldözni és elküldeni Magyarországról” - mondta.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke rámutatott: Magyarországon az átlagos munkakeresési idő jóval több mint 12 hónap, „Európa legkegyetlenebb kormánya”, az Orbán-kormány „mikroszkopikus programot dolgozott csak ki a munkavállalók számára” a Covid-járvány alatt.

„Eközben az oligarcháikat és az üzleti partnereiket pedig minden eszközzel, mindenféle forrással segítették, lényegében szünet nélkül” - mondta.

Emellett Orbán keleti elköteleződése „nem találkozik a magyar fiatalok, a magyar jövő elvárásaival. Mi sokkal inkább a nyugati jólét mellett tennénk le a voksot” – jelentette ki.

Azt mondta: bíznak benne, hogy az előválasztás után, a népszavazáson keresztül és a választásokon elérik „azt a sikert, amire Magyarország nagyon régóta vár”.