mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. december 21. 15:46

A sikeres népességpolitika a mindenkinek elérhető, biztos otthon megteremtésével kezdődik

A sikeres népességpolitika a mindenkinek elérhető, biztos otthon megteremtésével kezdődik
Szemben a mostani szomorú trendekkel, az MSZP olyan kiterjesztett családi otthonteremtésben gondolkodik, ami mindenkinek, így például egy átlagos pályakezdő párnak, akár gyermekvállalás nélkül is, lehetőséget biztosít. A párt célja, hogy ez sarkalatos elemként szerepeljen majd a demokratikus választási szövetség év elején megjelenő programjában.

A fideszes kormány által okozott lakhatási válságot tavasszal az új kormánynak kell megfordítania határozott intézkedésekkel – erről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke kedd reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Rámutatott, még a CSOK-ot is csak a nagyon magas és stabil jövedelmű felső-középosztálybeliek és az afölött lévők tudják csak igénybe venni. „Egy családtámogatási rendszer nemcsak a jövedelemről, nemcsak a hitelről szól, hanem olyan univerzális támogatásokról is, amelyek a gyermek nevelését is végigkísérik. A döntő különbség, amit mi baloldali emberek gondolunk a Fideszhez képest, hogy a Fidesz ugyan a népesedéspolitikát tűzi ki célul, de folyamatosan csak a születendő gyerekekre koncentrálnak” – emelte ki.

Kunhalmi Ágnes megjegyezte, több mint 250.000 meg nem született gyermek van 2010-hez képest, ami negyedmilliós csökkenést jelent és jól mutatja, hogy hibás a Fidesz népesedéspolitikája. „Amit mi baloldaliak szocialisták, MSZP-sok gondolunk, hogy a gyermekeket fel is kell nevelni” – tette hozzá.

Elmondta, az MSZP szerint az univerzális támogatásokat, mint például a családi pótlék, a GYED, vagy az iskolakezdési támogatás, növelni kell, valamint minden más olyan támogatást is, ami még hozzátartozik egy pályakezdő fiatal pár életéhez, így a lakhatást is. „A lakhatási válság nagyon elharapózott Magyarországon, gondoljuk bele, hogy egy diplomás, két nyelven beszélő tisztességesen dolgozó fiatal egy élet munkájával egy fél panellakást nem tud összerakni ma magának”!

Aláhúzta, a szocialisták szerint ez egy döntő probléma ma hazánkban, ezért várható, hogy a következő kormány egyik sarkalatos pontja lesz a jóléti rendszerek rendbetételén túl a lakhatási válság fokozatos felszámolása is, tömeges, akár 15.000-es nagyságrendű lakásépítéssel vagy már meglévő önkormányzati bérlakások felújításával. „A prioritásunk egy olyan szociális demokrácia, egy olyan szociális állam kiépítése, amely nem tudott megvalósulni a rendszerváltás óta”.

Kunhalmi nyomatékosította, a baloldal szerint az egészségügytől, az oktatástól, a lakhatástól és a nyugdíjtól nem szabad forrásokat elvonni, különben sem rövid-, sem közép-, sem hosszútávon nem tud a magyar társadalom talpra állni. „Egészséges, magasan képzett, biztos fedéllel a feje felett élő magyar munkavállalókra és polgárokra van szükség!” – hangsúlyozta végezetül.