mszp.hu | Belföld | Közös akarattal
2021. december 27. 14:13

Olyan országot hozunk létre, amelyben minden gyermek és minden ember számít!

Olyan országot hozunk létre, amelyben minden gyermek és minden ember számít!
Hétfőtől csütörtökig, 4-napos szakpolitikai sajtótájékoztató-sorozat keretében mutatkozik be Márki-Zay Péter árnyékkormányának programja, elsőként a szociális fordulattal.

A Márki-Zay vezette új, nemzeti egységkormány legfontosabb konkrét intézkedései megálljt mondanak az elszegényedésnek és szociális fordulatot hoznak el Magyarországon, ami mára az Európai Unió legszegényebb országává vált – erről tartott sajtótájékoztatót Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának MSZP-s elnöke, Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, és Jámbor András, ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt Budapesten, az egységes ellenzék Hold utcai központjából, a hatpárti demokratikus választási szövetség sajtótájékoztató-sorozatának első napján, hétfőn.

„Márki-Zay Péter vezetésével jövőre kormányt fogunk váltani. Márki-Zay Péter lesz ennek a kormánynak a miniszterelnöke, és fordulatra van szükség a szociális területen is” – szögezte le indításképpen Kanász-Nagy Máté, aki egyben a Márki-Zay vezette árnyékkormány szociális szóvivője is.

Az LMP társelnöke felhívta a figyelmet az Orbán-féle elhibázott gazdaságpolitika következményeire. „Elszabadultak az árak, egekben az infláció, soha ilyen drága nem volt a karácsonyunk és a szilveszterünk, mint ennek az esztendőnek a végén! De ennek a politikának a bukását az is mutatja, hogy Magyarországon a társadalmi egyenlőtlenségek elszabadultak, a szegénység egyre csak mélyül, a kormány politikája legfeljebb csak a kiváltságokat, a felső néhány százalékot támogatja”.

Elmondta, az ellenzék egyik legfőbb feladata az lesz, hogy a NER-elittel szemben mindenki „jólétéről és jól létéről” gondoskodjon. „A magyar béreket most már leelőzték a román bérek!! Rekordot dönt a covid-halálozások száma, ahogy rekordot dönt az infláció és a forint gyengülése is. Ezen mindenképpen változtatnunk kell: nekünk az a célunk, hogy szociális fordulat legyen Magyarországon” – tette hozzá.

Jámbor András és Korózs Lajos az új kormány legfontosabb lakhatási és szociális programjait mutatta be. „Az önkormányzati és szociális bérlakásokat és bérlakás-felújításokat támogatni fogjuk kormányon uniós és kormányzati pénzekből, illetve létrehozunk egy panel- és gangfelújítási programot, amivel valódi rezsicsökkentést fogunk előidézni” – mondta el Jámbor András.

„A lakhatási válság kezelésére lakhatási támogatási rendszer fogunk létrehozni, támogatni fogjuk, hogy a laskás-cafeteria rendszerét kiszélesítsük, minél több cég tudja a munkavállalóit támogatni azzal, hogy a lakhatását támogatja, és újraindítjuk a lakáscélú előtakarékossági programot, amivel öngondoskodással tudnak az emberek majd lakáshoz jutni” – sorolta a várható intézkedéseket.

Budapest 6-os számú választókerületének ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje ígérte, határozatlan időre fel fogják függeszteni a kilakoltatásokat is és kártérítési alapot fognak létrehozni a hitelkárosultak problémáinak megoldására. „Visszavezetjük az országos szociális rendszerbe a lakásfenntartási támogatást, az adósságkezelési szolgáltatást valamint kiterjesztjük a családi csődvédelem intézményét” – jelentette be.

Jámbor rámutatott, a szociális biztonságot is újra meg kell teremteni Magyarországon, ezért vannak az utcán a Diákváros-népszavazással és az álláskeresési járadékról szóló népszavazással, „hiszen ez a kérdés annak a szociális biztonságnak a szimbóluma, amit a Márki-Zay vezette kormány vissza fog vezetni Magyarországon! Arra kérünk mindenkit, hogy írja alá ezeket a népszavazási kérdéseket a MenjunkTovabb.hu oldalon” – hívott fel a nemzeti egységre.

„A legmesszebbmenőkig üdvözli minden ellenzéki párt a lakhatási támogatás visszavezetését és az adósságkezelési szolgáltatás települési önkormányzatokhoz való visszatelepítését annál is inkább, mert ez körülbelül 500.000 háztartást érintett mielőtt megszűntette volna az Orbán-kormány” – emlékeztetett Korózs Lajos.

A szocialista politikus elmondta, a lakhatási támogatáson túl a krízissegélyezést szeretnék a települési önkormányzatokhoz visszahelyezni. „A következő kormány nem szegény-politikát fog folytatni, hanem olyan szociálpolitikát, ahol minden gyermek és minden ember számít! A szociális dolgozók bérét 50%-kal meg fogjuk emelni, hogyha kormányra kerülünk: növelni fogjuk az otthoni szakápolás óraszámát és a szolgáltatások körét” – jelentette be.

Az Országgyűlés Népjóléti bizottságának szocialista elnöke a szolgáltatások és pénzbeli ellátások közül kiemelte a közgyógyellátás helyzetének megoldását. „Mind a pénzbeli keretet, mind a hozzáférést szeretnék a jövőben biztosítani; és akkor – igen – annak a közel 500, de inkább most már 600.000 embernek valóságos segítséget tudunk nyújtani” – hangsúlyozta a demokratikus választási szövetség, az előválasztáson győztes szocialista képviselőjelöltje.