mszp.hu | Belföld
2021. december 29. 15:53

A NER eredménye: utolsó helyre kerültek a magyar jövedelmek – Márki-Zayék megfordítanák a tendenciát

A csökkenést megfordító programok négy legfontosabb – szociális, gazdasági, egészségügyi és oktatási – pillérét mutatja be a héten a Márki-Zay Péter vezette demokratikus választási szövetség. Ebben a képzett emberek magas jövedelme az egyik kulcs.

Különösen a fiatalok, de akár a kétkezi munkások, akár a képzett munkavállalók tájékozatlanul hagyása azért probléma, mert csak kiművelt emberfők társadalma tud olyan hatékony lenni, ami 21. századi szintre emeli az életet – többek közt erről is beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerda reggel az ATV Start című műsorában.

A január 3-ától érvénybe lépő kormányrendeletre, amely szerint az oltatlan pedagógusoknak fizetés nélküli szabadságra kell menniük, az MSZP oktatási szakpolitikusa kérdésre elmondta, bár ő maga oltáspárti, és szerinte mindenkinek felelősségteljesen be kellene oltatni magát, a rendeletet mégis „eszetlennek tartja”, különös tekintettel az óriási tanárhiányra.

A szociális egyenlőtlenségekre áttérve Kunhali kiemelte az ellenzék egyik fő irányelvét: „Legyen Magyarország mindenkié: ne csak azé az 1 százaléké, akiket Orbánék képviselnek. Minden olyan embernek, aki tenni akar a saját sorsáért, aki tesz azért, hogy jobban éljen és elvégzi becsülettel a munkáját, kell, hogy jobb legyen Magyarországon”.

Elmondta, a demokratikus választási szövetség programjában ismertetett jövedelempolitika a felső néhány százalékot leszámítva minden más, de hangsúlyosan a három legnagyobb társadalmi rétegnek határozottan kedvez: annak, aki bérből és fizetésből él, a fiataloknak és a nyugdíjasoknak.

„Nagyon fontos kiemelni, hogy a fiataloknak biztos, hogy jobb lesz: nagyon kemény bérlakás és új lakás építési programot indítunk, mert a lakhatási válság a fiatalokat érinti a legdurvábban. Nem tudnak előre lépni; egy kétdiplomás, nyelvet beszélő fiatal egy élet munkájával egy fél panellakást nem tud magának összerakni (…). A harmadik pedig a nyugdíjasok, mert (bár nagyon sokan tájékozatlanok) Orbán rengeteg pénzt kivett a nyugdíjszámítás megváltoztatásával a zsebükből. Ez a három terület biztos, hogy győztesen fog kijönni, és nyilvánvalóan ez lefedi a társadalomnak a 80-90%-át” – jelentette be.

A pénzügyi tervezés tekintetében az MSZP társelnöke leszögezte, pártja felháborítónak tartja, hogy a kormány titkosította a hároméves gazdasági prognózist. „A költségvetésben ugyan nem tudjuk, hogy mit hagynak ránk pontosan, de az biztos, az elmúlt évekből látjuk, hogy van a költségvetésben jó pár ezermilliárd, amit át lehet csoportosítani. Utána jön az EU-s helyreállítási alap: biztos, hogy számítunk rá. (…) Nyilvánvalóan négy év alatt nagyon sok mindent meg lehet csinálni, és az emberek azt várják, hogy „na, akkor Ti a következő négy évben, mik azok, amiket meg fogtok csinálni”? – tette hozzá.

„Ami nekünk fontos, hogy a magyar társadalom, a magyar munkavállalók, a magyar emberek okosak legyenek, magas hozzáadott értéket képviseljenek, egészségesek legyenek. Aki kiszolgáltatott, annak az állam fogja a kezét, aki bír dolgozni, azt segítse az állam. (…) 12 év eltelt ebben a rendszerben, (…) azért ez már elég tetemes idő ahhoz, hogy a magyar társadalom, egy munkavállaló, egy pedagógus, egy orvos lássa, hogy megyünk-e valami felé” – mutatott rá Kunhalmi.

Végezetül aláhúzta, „A NER egy tapodtat nem vitte Magyarországot előrébb: adott Orbán egy morzsányi béremelést a magyaroknak, de (az Európai Unió többi országát tekintetbe véve) ebben is le vagyunk maradva”.