mszp.hu | Belföld | Közös akarattal Oktatás
2021. december 30. 11:02

Egységes ellenzék: Nekünk prioritás az oktatás!

Nagyarányú pedagógus-béremelést és ingyenes első diplomát ígér többek között a Márki-Zay Péter vezetésével felálló majdani új, nemzeti egységkormány, valamint a tankötelezettség visszaállítását 18 évre, prioritásnak nevezve az oktatást.

Erről tartott sajtótájékoztatót az egységes ellenzék Hold utcai központjából, a hatpárti ellenzéki demokrata választási szövetség sajtótájékoztató-sorozatának záró részeként csütörtökön Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Brenner Koloman, az Országgyűlés jobbikos alelnöke és Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja, valamennyien az egységes ellenzék oktatási szakpolitikusai és előválasztáson megválasztott képviselőjelöltjei.

„Az oktatás jövője (...) Magyarország jövője. Ez egy össztársadalmi ügy, a nemzetgazdaság és a nemzet egésze szempontjából kulcskérdés” – hangsúlyozta Kunhalmi, „elengedhetetlennek” nevezve a nagyarányú egyszeri kezdeti béremelést, majd a bérek fokozatos, kiszámítható és tényleges növelését a pedagógusok számára.

„Aki többet vállal, az kapjon is többet. Jelenjen meg a minőségi bérezés a rendszerben!” – mondta, hozzátéve: csökkenteni fogják az állami kontrollt, a túladminisztrációt és a jelenlegi nemzeti alaptanterv „megtanulhatatlan és megtaníthatatlan mennyiségű” tananyagát, és felnőtt embereknek fogják tartani a tanárokat, óvodapedagógusokat és intézményvezetőket.

„Azt állítjuk, hogy kizárólag a kormányváltás hozhat megújulást ebben a szektorban” – mondta Tóth Endre, akit Márki-Zay az egységes ellenzék oktatáspolitikai kommunikációjának az irányítására kért fel.

Mint mondta, a Fidesznek 12 év kormányzás nem volt elég a pedagógusok bérrendezésére, 12 éve nincs önálló oktatási minisztérium, „az oktatást szétdarabolva különböző minisztériumokban süllyesztik el, és letakarják egy nagy-nagy fóliával, hogy ne is nézzünk oda, hogy mi történik a területen”.

Az Európai Unión belül Magyarországon az egyik legrosszabb az oktatók keresete, de idehaza is csak 61%-át keresik a pedagógusok a diplomás átlagbérnek, s míg 2009-ben az oktatási intézmények kiadásai a GDP 4,8%-át tették ki, tavaly már csak 3,8%-ot. „Ez nem maradhat így!” – hangsúlyozta.

S mg a Fidesz bürokrataként kezelte a tanárokat, a nemzeti egységkormány szabad értelmiségi dolgozóként tekint rájuk, egyik első lépéseként visszaállítja az oktatás és a tankönyvválasztás szabadságát, pótlékkal és szakmai segítséggel segíti a hátrányos helyzetű térségekben hátrányos helyzetű diákokat tanító oktatókat, és az esélyegyenlőség fokozására visszaemeli a tankötelezettséget 18 évre – mondta.

„Az a célunk, hogy legyen Magyarország mindannyiunké, legyen az oktatási rendszer is mindannyiunké.” A magyar iskoláknak „minden diáknak biztosítaniuk kell a korszerű tudást és a társadalmi felemelkedés esélyét” – mondta, modern, nyitott iskolákat ígérve, ahol a készségek fejlesztése, a kreativitás és csapatmunka kerül előtérbe, s amelyek működésébe a helyi közösségek visszanyerik a beleszólásukat.

Előtérbe helyezik a kritikai gondolkodást, segítik a vitakultúra és a csapatmunka, valamint a pénzügyi ismeretek fejlesztését. A digitális készségek fejlesztéséhez minden diák számára tabletet biztosítanak, hogy ne a szülői háttér határozza meg esélyeiket – ígérte.

Brenner Kolomán azt ígérte: az idegennyelv-oktatást a jövőre Márki-Zay Péter vezetésével felálló nemzeti egységkormány kiemelten fogja kezelni: biztosítják, hogy érettségiig minden magyar fiatal legalább középfokú nyelvvizsgát tehessen, és a szakképzésben is biztosítják, hogy megfelelő szintű idegennyelv-tudáshoz jussanak a magyar fiatalok.

Kiemelten fontosnak nevezte az egyetemi autonómiát és a magyar fiatalok diplomához jutását, ezért az új kormány minden magyar fiatal számára ingyenes első diplomát fog biztosítani, bizonyos feltételekkel pedig a mester- és a doktori képzésben is.

Mint mondta, a nemzeti egységkormány felül fogja vizsgálni a Fidesz „tudás- és értelmiségellenes politikájának” a felsőoktatás átalakításában megnyilvánuló részét is, mellyel „átláthatatlan fenntartású, fideszes kuratóriumokkal megspékelt alapítványokba” terelték a magyar egyetemi világ döntő részét.

„Vissza fogjuk állítani a nemzeti kormány demokratikus kontrollját az államilag fenntartott felsőoktatásban!” – ígérte, hozzátéve: a felsőoktatás alaphálózatának fenntartása állami feladat.

Végül szól a pedagógusképzés átalakításának szükségességéről, mert, mint mondta, a Fidesz most „gyakorlatilag a NAT-hoz butítja a tanárképzést”: megszünteti a különbséget az általános iskolai és a középiskolai tanárképzés között.

Hangsúlyozta: „a mi nemzeti egységkormányunknak a tudás a legfontosabb, és a magyar fiatalok jövője”.

Az egységes ellenzék e héten ismertette szociális, gazdasági és egészségügyi programjavaslatait; az oktatáspolitika ismertetése zárta a sorozatot ez évben.