mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2022. január 10. 11:37

Az élelmiszerárak nagyobb arányban emelkednek, mint a nyugdíjak és a fizetések – csökkenteni kell az élelmiszerek áfáját!

Az emberek a pénztárcájukon érzik az alapvető élelmiszerek akár két számjegyű emelkedését, ezt támasztja alá a g7 gazdasági portál elemzése.

A vizsgált üzletekben ugyanazokért a termékekért 12,5, illetve 14,9 százalékkal kellett többet fizetni 2021 december végén, mint egy évvel korábban. A vágtató áremelkedésnek pedig nincs vége, ugyanis akár 15-20 százalékkal emelkedhet a sertéshús ára és jelentősen növekedni fog a liszt ára is.

Az üzletekben brutális drágaság tombol, soha nem volt ilyen gyenge a forint, elértéktelenedik a fizetés, a nyugdíj, így azok emelése is csak akkor ér valamit, ha nem veszíti el az értékét. Az MSZP ezért elvárja, hogy a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tegyen hatékony lépéseket azért, hogy a forint megőrizze a vásárlóerejét!

Meg kell fékezni az inflációt, mert a magyarok háromnegyede az uniós szegénységi szint alatt él és számukra az árak drasztikus emelkedése már mindennapi kihívást jelent. A kormánypárti politikusok is tudják, hogy a magyar fizetések nem elegendőek a tisztes megélhetéshez, 12 évig mégsem csináltak semmit. Cinikusan nézték az alacsony fizetéseket, és szó nélkül adták a megalázóan kevés nyugdíjat. A választás előtt hitelből kiszórt egyszeri juttatások hamar elfogynak ilyen árak mellett, utána pedig továbbra is marad a drágaság és a nélkülözés milliók számára.

Ez a magyar valóság, azonban a Fidesz ilyen körülmények között is csak egy dolgot tesz: továbbra is Európa legmagasabb általános forgalmi adóját fizetteti meg a magyarokkal.

Az MSZP szerint nem szabad az élelmiszerekre extra mértékű adót kivetni! Ezért azt követeljük, hogy az élelmiszerek áfája csökkenjen 18 százalékra, az alapvető élelmiszerek áfája pedig mindössze 5 százalék legyen!

A mostani brutális drágaság idején a Fidesz nem nyerészkedhet az egyre nehezebben élő magyar embereken! A kormánynak megvan a lehetősége arra, hogy adócsökkentéssel olcsóbbá tegye az élelmiszereket! Azonban ismerjük a Fideszt, ezért ebben az ügyben is a kormányváltás jelenti a megoldást, mert az Egységben Magyarországért Szövetség csökkenteni fogja az élelmiszerek áfáját.

MSZP
Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke