mszp.hu | Belföld
2022. február 11. 13:23

A végső szót a zuglóiak mondhatják ki a főtér-projekt megvalósításának mikéntjéről

A végső szót a zuglóiak mondhatják ki a főtér-projekt megvalósításának mikéntjéről
A tervek szerint még tavasszal elindulna a Bosnyák téri metró vasúthatósági engedély-megújítása is.

Évek alatt készült tervváltozatok, 3 hónapnyi lakossági fórumozás, társadalmi-, politikai és szakmai egyeztetés után a kerület elindította a konzultáció webes felületét. Ennek nyomán léphet majd a projekt a megvalósítási szakaszba – mondta el Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként.

„Jelen pillanatban Zugló a főváros 23 kerülete közül az egyetlen, ahol nincs egy olyan teresedés, amit a kerület központjának lehetne nevezni. Ez a főtér-hiány a kulturális programok megrendezhetőségében is megmutatkozik, de a találkozópont-jelleg is hiányzik” – ismertette Horváth Csaba.

A polgármester úgy látja, a helyi közéletben – ahol az elmúlt 30 évben 7 egymást követő polgármester is foglalkozott a kérdéssel – nem kétséges, hogy a Bosnyák térnek forgalmi szerepén túl egy valódi társadalmi központtá kell válnia, amelyben minden polgár véleménye számít.

„Mi 22-en vagyunk a képviselő-testületben, de van 120.000 zuglói, akinek az életéről és a jövőjéről szól ez a döntés. Ezért indítottuk el a konzultációt” – jelentette be.

Mint emlékezetes, a Bosnyák téri városközpont egy nagy, zöld főteret, koncerthelyszínt, korcsolyapályát, hivatali ügyintézést, házasságkötő termet, közösségi programok és kulturális események rendezésére alkalmas területeket, egészségközpontot, szakrendelőket, mélygarázst, és egy, a bővített atmoszférában is korszerűsített őstermelői piacot is magába foglaló bevásárlóközpontot valósítana meg.

A webes felület legfőbb feladata az ezekről a funkciókról való szavazás, illetve egy városképi kérdés: a városközpont mellett lévő magánberuházás két extra emeletéről szóló, félig érzelmi, félig tudományos döntés, amelynek elfogadása esetén további 11,5 milliárd forint bevételhez jutna Zugló.

A szocialista politikus elmondta, mindez úgy valósulna meg, hogy már a Bosnyák téri metró kijárat helyszínét is biztosítja. Hangsúlyozta, a Márki-Zay Péter vezette új kormány megválasztásakor, tavasszal el lehet indítani annak a vasúthatósági engedélynek a megújítását, ami a 2010-es évek elején már megvolt, hogy a 4-es metró fejlesztésének következő, legalább a Bosnyák térig tartó üteme is elkezdődhessen.