mszp.hu | Belföld
2022. március 28. 21:52

Aki a Fideszre szavaz, az a megszorításokra szavaz!

Aki a Fideszre szavaz, az a megszorításokra szavaz!
Legyen világos: aki a vasárnapi választáson a Fideszre szavaz, az a megszorításokra szavaz! – hívták fel a figyelmet az egységes ellenzék képviselőjelöltjei sajtótájékoztatón hétfőn, bejelentve: minden közös ellenzéki jelölt megkérdezi fideszes ellenfelét: pontosan milyen megszorításokat tervez a kormány?

„Aki azt szeretné, hogy ne legyenek megszorítások, és ismét megkapja hazánk az EU-s forrásokat, az most vasárnap szavazzon az egységes ellenzék jelöltjeire és listájára!” – hívott fel Jánosi-Lesi Ágota, az Egységben Magyarországért országgyűlési képviselőjelöltje Pest megye 11. választókörzetében  Vajda Zoltánnal, Budapest13. választókörzetének közös ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltjével és Jámbor Andrással, az Egységben Magyarországért országgyűlési képviselőjelöltjével Budapest 6. választókörzetében.

Az Orbán-kormány lassan egy éve nem jut uniós pénzekhez, mert a kormányzati korrupció miatt az Európai Unió „elzárta a pénzcsapot”. „Mivel ez a kormány most már biztosan nem fog EU-s forrásokhoz jutni”, Varga Mihály pénzügyminiszter virágnyelven bejelentette, hogy a kormány megszorításokra készül: ’A választások után a legfontosabb feladat az lesz, hogy a háború okozta gazdasági nehézségekhez igazítsák az államháztartást’” – idézte Vargát Jánosi-Lesi Ágota.

Az Egységben Magyarországért szerint ez azt jelenti, hogy ha a Fidesz nyeri a választásokat, akkor a háborúra hivatkozva fognak megszorításokat eszközölni – mondta.

„A Fidesz soha nem szokta előre megmondani, hogy éppen milyen megszorításokra készül, pedig szerintünk az országnak joga van tudni ezt a választások előtt” – mutatott rá Vajda Zoltán, Budapest XVI. kerületének kertvárosi és zugló-alsórákosi jelöltje.

Ezért a mai napon az Egységben Magyarországért valamennyi országgyűlési képviselőjelöltje nyílt levélben kérdezi meg fideszes ellenfelét, hogy „pontosan milyen megszorításokra készül a kormány, ha önökkel együtt nem váltjuk le most vasárnap őket egyszer és mindenkorra” – mondta Vajda.                                                                             

„Jogunk van tudni, hogy milyen megszorítások várnak ránk, ha az uniós pénzektől elzárt Fidesz maradna kormányon!” – mutatott rá, részletezve: az embereknek joga van tudni, meg akarja-e szüntetni a Fidesz az élelmiszerek hatósági árát, esetleg véget vet az üzemanyagok ármaximalizálásának, „és mondjuk 700 forintos gázolaj vagy benzin jönne”; vagy a háborúra hivatkozva megszünteti a rezsicsökkentést, vagy a családi adókedvezményt.

Elmondta: a jelöltek kérdéssora már a második: az ellenzéki pártok jelenlegi parlamenti képviselői ugyanis ugyanilyen tárgyban már írásbeli kérdéseket intéztek Vargához és egy sor más miniszterhez is.

Jámbor András, az egységes ellenzék józsefvárosi és ferencvárosi jelöltje rámutatott: a Fidesz a háborúra hivatkozva akar majd megszorításokat bevezetni, holott ezeknek nincs közük a háborúhoz:

„Nem a háború miatt van a forint történelmi mélyponton, hanem a Fidesz miatt. Nem a háború miatt duplázódott meg a költségvetési hiány, hanem a Fidesz miatt; és nem a háború miatt drágul minden a boltokban hosszú hónapok óta, hanem a Fidesz miatt!” – mutatott rá.

„Miközben a Fidesz arról beszél, hogy ne az emberek fizessék meg a háború árát, valójában arra készül, hogy az emberekkel fizettesse meg a saját rossz kormányzásának és az általa okozott válságnak az árát” – emelte ki.

Elmondta: az utcákat járva, az emberekhez kopogtatva az ellenzéki jelöltek azt tapasztalják: egyre többen rákérdeznek a pénzügyminiszter szavaira is a várható megszorításokról.