mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. április 22. 12:52

Európai Polgár Díjra jelölte Ujhelyi az ADOM Diákmozgalmat

Az ADOM Diákmozgalmat, velük együtt pedig szimbolikusan az európai értékeket követő magyar fiatalokat jelölte idén Ujhelyi István az Európai Polgár Díjra – ezt az MSZP EP-képviselője jelentette be a közösségi oldalán.

Az európai politikus érvelésében kiemelte, hogy az ADOM Diákmozgalom aktívan hozzájárult az ingyenes InterRail-bérletprogram (DiscoverEU) magyarországi megismertetéséhez, a pályázat önkéntes nagyköveteiként többezer magyar fiatalhoz juttatták és juttatják el a lehetőség hírét, valamint segítettek az érintetteknek a pályázatok benyújtásában.

Ujhelyi hozzátette: az ADOM Diákmozgalom nemcsak érdekvédelmi munkájában, de az ifjúsági együttműködések szervezésében és az európai értékek hiteles megjelenítésében is példát mutat, ezért döntött a szervezet jelölése mellett.

Az elismerést minden évben az Európai Parlament adja át a díjazottaknak. Az Európai Polgár Díjra olyan magánszemélyeket vagy szervezeteket lehet jelölni, akik kivételes teljesítményt nyújtottak az uniós tagállamok polgárai közötti kölcsönös megértés elmélyítésében és a szorosabb integrációban, vagy erősítették például az európai szellemiséget a határokon átnyúló együttműködésekkel.

A jelöléseket minden tagállamban egy nemzeti zsűri értékeli, amely három EP-képviselőből, egy nemzeti civilszervezet és egy nemzeti ifjúsági szervezet képviselőiből áll. Az általuk rangsorolt legfeljebb öt jelöltet továbbítják az Európai Polgár Díj kuratóriumához, amely meghozza a végső döntést a díjazottakról; ennek a testületnek élén az Európai Parlament elnöke áll.

Budapest/Brüsszel - 2022.04.22.