mszp.hu | Belföld
2022. április 29. 21:33

Az aktív parlamenti munka mellett a legfontosabb a közösségépítés

Az aktív parlamenti munka mellett a legfontosabb a közösségépítés
Fontos a különféle, például EU-s források megszerzése, a plenáris és a bizottsági munka is, de legalább ennyire fontos, hogy egy új, erős, demokratikus közösséget építsünk – hangsúlyozta pénteken Vajda Zoltán közgazdász, a szocialista frakció legújabban megválasztott egyéni országgyűlési képviselője az ATV Start című reggeli műsorában.

Kérdésre, hogy támogatja-e Ujhelyi István változtatási kezdeményezéseit az MSZP-ben, elmondta, büszke tagja az MSZP parlamenti frakciójának, örül, hogy ott politizálhat, és bár a pártnak nem tagja, úgy véli, egy brand-frissítés jót tenne az MSZP imidzsének.

„Ott voltam a frakcióülésen és én is nagyon egyértelműen Tóth Bertalant szavaztam meg frakcióvezetőnek, és frakcióvezető-helyetteseket is választottunk. (...) Azzal egyetértek, hogy változni kell. Az MSZP-ben én kiváló embereket ismertem meg, igazi demokraták, hazafiak, akik változást akarnak és becsületesek" – mondta el.

Vajda Zoltán kiemelte, hasznosnak tartja a parlamenti, különösen a bizottsági munkát, de nagyobb hangsúlyt helyez a helyi, közösségépítő munkára.

Véleménye és kezdeményezése szerint a közösség érdekében mindenkinek kezet kell nyújtani, ezt a választókerülete nagy részét lefedő XVI. kerületben is megtette egyeztetési időpontot kérve a polgármestertől, illetve az alulmaradt fideszes képviselőjelölttel, Szatmáry Kristóffal is - aki listán egyébként szintén bejutott a Parlamentbe –, elvárhatónak tartja a közös munkát különösen az országot is érintő ügyekben.

Ilyen ügy például a választókerület számos lakóját is érintő nyugdíjkorrekció ügye, amellyel a mostani 3,9%-os kiigazítás után a közgazdász-képviselő szerint továbbra is foglalkozni kell. "Ez nem nyugdíjemelés, hiszen az infláció elvitte a nyugdíjak értékét. (…) A vásárlói kosár a nyugdíjasok esetében ennél sokkal nagyobb inflációt jelent: az a néhány termék, amire van az árstop, a csirkemell, a csirkefarhát, az még a paradicsom vagy a krumpli árát nem csökkentette, nem csak ennyivel nehezebb a nyugdíjasoknak” – mutatott rá.

Hangsúlyozta, a kormány a választás előtt ész nélkül osztogatott, ami felvitette az inflációt, és most ügyeskedve, 'nagy kegyesen' ebből valamennyit visszaadnak a nyugdíjasoknak. „Arról beszéltünk a kampányban, hogy a nyugdíjak indexálása hihetetlenül igazságtalan. Mi visszahoztuk volna a vegyes indexálást, amiben a bérek emelkedése is benne lett volna. (...) Ha az aktívaknak jobban növekszik a bére, mint az infláció, akkor a nyugdíjasoknak is kellett volna ebből valamit adni" – tette hozzá a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője.