mszp.hu | Belföld
2022. május 17. 15:42

Mi egy nyugatos Magyarországban hiszünk

Mi egy nyugatos Magyarországban hiszünk
A képviselők elkezdték az új kormányszerkezettel összefüggő, a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényjavaslat vitáját.

Hiller István, az MSZP vezérszónoka egyetértett azzal, hogy a miniszterelnöknek joga van olyan kormányszerkezetet kialakítani, amelyet jónak lát.

A kormányalakításnál ugyanakkor figyelembe kell venni a környezetünkben felmerülő problémákat is – mondta. Beszélt a járvány okozta károkról, a háborúról, és elmondta: mindezek a hétköznapi embereket terhelik leginkább, amit figyelembe kell venni a kormányalakításkor.

Az MSZP-s politikus kijelentette, büszke arra, hogy Magyarország az unió tagja, a NATO-tagság pedig biztonságérzetet ad.

Tényleg olyan rossz hely ez az Európa? – tette fel a kérdést a kormányoldali képviselőknek. Európa a moralitást tekintve „ennyire az alján van"? – kifogásolta a kormány orientációját.

Azt mondta: nagyon nem ajánlja az európai innovációs képesség lebecsülését. Szerinte ahhoz, hogy az ország szabadságban élhessen, de képességeit kiteljesíthesse, szervezetileg, de mentalitásban is a nyugat-európai egységhez kell tartozni.

Komoly tévútnak nevezte, ha „az ország szekerét máshova kötik".

A kormánystruktúráról szólva kijelentette: jó dolog, hogy megszüntetik az Emberi Erőforrások Minisztériumát, mert szerinte a konstrukció maga volt a probléma. Helyesnek tartotta azt is, hogy van több tárca nélküli pozíció, mert az nagyobb rugalmasságot ad.

Szerinte ugyanakkor problémát okoz magának a kormány a számos gazdasági tárcával, a működés ugyanis nehezen lesz koordinálható.

Azt mondta: van abban szakmai elképzelés, hogy az oktatás ügye egy tárcához kerüljön. Úgy ítélte meg: azt „nem a belügyhöz tették, hanem Pintér Sándorhoz", mert azt akarták, hogy amit eldöntöttek, az meg is valósuljon.