MTI/mszp.hu | Belföld
2022. július 04. 21:55

Népszavazás, SZÉP-kártya, munkahelyek

Ülésezett a Parlament.

Segít a kormány a csornai napelemgyárnak?

Komjáthi Imre  azt tudakolta, hogy a kormány nyújt-e támogatást a csornai Ecosolifer napelemgyárnak, hogy a dolgozók az elmaradt járandóságukhoz minél hamarabb hozzájussanak. Elmondta, sajtóhírek szerint a dolgozók még a márciusi fizetésüket sem kapták meg. Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2014-ben, a gyár építésének indulásakor egymilliárd forint egyedi támogatást ítélt meg, de gyár 1,9 milliárd eurós uniós támogatást is kapott. Hozzátette: később a Magyar Fejlesztési Bank a beruházás kölcsönkeretét 40 milliárd euróra emelte.

Közölte, a cégnél szabálytalansági vizsgálat indult és az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódik.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a napirend előtti felszólalások nem egyedi ügyekről, hanem általános politikai kérdésekről szólnak. Hozzátette: az irányítóhatóság le fogja folytatni a napelemgyárnál a szabálytalansági vizsgálatot és annak eredményét nyilvánosságra hozza. Közölte, ha vannak bajba jutott dolgozók, akkor őket a jogszabályok alapján segíteni kell.

Az államtitkár emellett arról is beszélt, hogy az egyedi ügyeken túl, az országot az foglalkoztatja, mikor lesz már béke, mikor lesz vége az infláció növekedésének. Elmondta, a jövő évi költségvetés készítésénél is ezeket a szempontokat vették figyelembe. A jövő évi büdzsé a munkahelyek, a családok megvédéséről, a nyugdíjak reálértékének biztosításáról és a rezsivédelemről szól - mondta.

Hányan veszítik el ellátásukat a veszélyhelyzet lejártával?

Komjáthi Imre is a belügyminisztert kérdezte; interpellációjában arra várt választ, hány ember veszíti el a következő hetekben, hónapokban az ellátását, kedvezményeit a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet június 1-i lejártával, és ezek az emberek milyen segítséget kap ez a csoport a kormánytól.

Hangsúlyozta: a kilakoltatási moratórium vége mintegy háromezer család lakhatását veszélyezteti, köztük gyermekesekét is, több százezer embert érint az ingyenes utazás eltörlése, ehhez jön a kétszámjegyű inflációs ráta és a gyenge forint, ami összességében újabb százezrek lecsúszását, elszegényesedését okozza.

Válaszában Rétvári Bence azt hangoztatta, miközben az elmúlt 12 évben érezhető mértékben sikerült csökkenteni a szegénységnek kitettek arányát. Ezzel azt állította szembe, hogy az ellenzék 3240 milliárd forinttal növelné a közterheket, benne a magyar cégek terheit, "minden tartalékot többszörösen elköltenének", csatlakoznának az Oroszország elleni olajembargóhoz, ami további terheket róna a családokra.

Megemlítette, a határozott idejű ellátást kapók jogosultságát a veszélyhelyzet tartamával hosszabbították meg, hogy elvégeztethessék a szükséges felülvizsgálatokat, így senki nem esik ki a rendszerből a veszélyhelyzet megszűnésével.

Az interpelláló képviselő nem fogadta el a választ.

Kampányol a kormány a tatai helyi népszavazás ügyében?

Gurmai Zita arról beszélt, hogy július 31-én helyi népszavazást tartanak Tatán, ahol a helyiek nem szeretnék, ha egy, a tópartot elcsúfító "giga hotel beruházás" valósulna meg. Az ügy évek óta húzódik, erős helyi ellenállás alakult ki, azt Bencsik János helyi kormánypárti képviselő is ellenzi. Egy ilyen beruházás tervét már rég el kellett volna utasítani - vélte és szóvá tette, hogy a nyári szabadságolások idejére írták ki a voksolást, amelynek érvényessége így kétséges.

Azt kérdezte, a kormány tervezi-e, hogy kampányol ezügyben, saját képviselője véleménye mellett?

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt mondta, a képviselő úgy beszél, mintha már tudná az eredményt.

Azt mondta, ők a nép pártán állnak, s azt kérte, bízzák a döntést az emberekre. Mint mondta, megvárnák, hogy az emberek hogyan döntenek, és "az ő szavuk szent".

Úgy látta, a legjobb úton van az ügy ahhoz, hogy abban egyértelmű döntést hozzanak a tatai polgárok.

A kormány és minden hatóság tiszteletben fog tartani minden népszavazás eredményét, így a tatai voksolásét is - hangsúlyozta. Egyúttal arra bátorított minden tatai polgárt éljen választójogával, vegyen részt a választáson és saját véleményének megfelelően szavazzon.

Miért nem lehet a SZÉP-kártyával az élelmiszerboltokban vásárolni?

Szabó Sándor azt kérdezte, hogy miért nem lehet már a SZÉP-kártyával az élelmiszerboltokban vásárolni?

Fónagy János gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár azt felelte, hogy ezt az intézkedést átmeneti időszakra hirdették meg. Hangsúlyozta, a kormány hét termékre árstoppot hirdetett, kilenc termékcsoport áfája pedig öt százalékos.