mszp.hu | Belföld
2022. július 14. 19:18

A pedagógusok béremelése nem várhat!

A pedagógusok béremelése nem várhat!
Az MSZP egyetért a pedagógus szakszervezetek jogos követeléseivel. Azt a kormány és a miniszterelnök is többször elismerte, hogy méltatlanul keveset keresnek a pedagógusok.

A Magyar Szocialista Párt szerint kevés a kormány beismerése, azonnali, nagyarányú és radikális béremelést kellene végrehajtania az oktatás minden területén, és gondoskodnia kellene arról, hogy megőrizze annak értékállóságát!

Úgy fejeződött be az idei tanév, hogy közel 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből, és ezek többsége szaktanár. Azt még nem tudjuk, mit hoz a nyár: szeptembertől mekkora pedagógushiány szakad a diákok és szüleik nyakába, ráadásul sok pedagógust a KATA nyár végi kivezetése is súlyosan érint. Félő, hogy ez a helyzet tovább fogja növelni a pályát elhagyó pedagógusok számát.

A Fidesz azzal, hogy mostohán kezeli a pedagógusokat, árt az oktatás színvonalának, aminek a legnagyobb vesztesei a tanulni vágyó fiatalok. A felnövekvő nemzedékeknek egy korszerű, sokszínű, értékteremtő oktatási rendszerre van szükségük, amely nem létezhet megbecsült és jól megfizetett pedagógusok nélkül!

Az MSZP kiáll a pedagógusokért! Hivatástudatuk, elkötelezettségük megkérdőjelezhetetlen, de azzal nem tudnak fizetni a boltban. Ezért javasoljuk, hogy a kormány: azonnal hajtson végre egy egyszeri, radikális, minimum 50%-os béremelést és kösse a minimálbérhez a pedagógusok vetítési alapját!

Ha a rendőrökre hirtelen lett pénz a nemzeti költségvetésből, akkor a pedagógusok bérét miért Brüsszeltől várja a kormány?

Kunhalmi Ágnes,
az MSZP társelnöke, a Kulturális bizottság alelnöke