mszp.hu | Belföld
2022. július 21. 18:57

A dilettáns improvizáció folytatódik - bejelentették az Orbán-kormány energiaár-emeléseit!

Már megérte Paksról beszélni az elmúlt napokban, de így is brutális!

Földgáz esetében egy éves szinten 2000 m³-t (havi 167 m³) fogyasztó háztartástól - (valljuk be, azért van ilyen bőven) - 90%-kal több pénzt fog beszedni a Fidesz. Egy 2500 m³-t fogyasztó háztartásnak közel háromszorosába fog kerülni a gázszámlája, 255 ezer Ft helyett 753 ezer Ft-ot kell a jövőben fizetnie.

A Fidesz-kormány 12 év alatt semmit nem tett a rosszul szigetelt, nem hatékony hazai lakásállomány (Kádár-kockák, társasházak, panelek) energiahatékonyságának javításáért, pedig tudta, hogy az energia nem lesz mindig olyan olcsó, mint az elmúlt tíz évben.

Áram esetében mondhatnánk, hogy már megérte Paksról beszélni, hiszen a múlt heti bejelentéshez képest kisebb az áremelés mértéke, de még erre se lenne szükség, hiszen Paks olcsó, 12 forintos termelése bőven fedezi a lakossági igényeket.

Ezért nincs szükség lakossági áramáremelésre!

Gáz esetében sem indokolt az új piaci árakat érvényesíteni, hiszen a gázkereskedők, nagyobb fogyasztók ennél olcsóbban vásárolják a földgázt. Adjanak magyarázatot, hogy miért hazudták azt az orosz gázszerződésről, hogy az biztosítja, hogy a magyar fogyasztók számára a gáz ára - a világpiaci ármozgásoktól függetlenül - ne növekedjen!

Németh Szilárd energiaár-emelésért felelős kormánybiztos bejelentése annak bizonyítéka, hogy Orbán Viktor és a Fidesz végighazudta a választási kampányt. A politikai haszonszerzés, a hatalom megtartása érdekében mindvégig azt hazudták, hogy a jelenlegi energiaárak fenntarthatók annak ellenére, hogy a gáz importára már tavaly nyár óta nagyon magas volt.

Hazudtak a stabilitásról, hazudtak a rezsiről, hazudtak az orosz energia áráról, hazudtak a veszélyhelyzetről, és szinte mindenről! Szégyen!

Ne sarcolják tovább az embereket, vonják vissza az áremelési rendeleteket!

Tóth Bertalan,
az MSZP társelnöke, frakcióvezető