mszp.hu | Belföld
2022. július 25. 18:11

Újabb dilettáns hazugság Orbánéktól - ezúttal a brutális áremelések hatásairól!

Németh Szilárd energia-áremelésért felelős kormánybiztos szerint az áram és a földgáz árának - szerintem brutális - emelése a családok háromnegyedét nem érinti, és ezt szajkózza a Fidesz úton-útfélen.

Ez azonban HAZUGSÁG!

A Technológiai és Ipari Minisztérium közzétette az átlag alatti és feletti áram és gázfogyasztók megoszlását, amellyel igyekezett alátámasztani Németh Szilárd állítását.

A minisztérium közleménye szerint az áramellátásban az 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti, a gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Így a Németh Szilárd által említett háromnegyed-egynegyed arány nagyjából ki is jönne.

A bökkenő csupán annyi, hogy a KSH szerint lakásból 4,5 millió van, háztartásból 4,2 millió. Magyarul, nincs annyi háztartás, mint ahány lakossági áramfogyasztót a minisztérium feltüntetett. Sőt, az 5,6 millió áramfogyasztó még úgy sem jön ki, hogy még a természetes személy tulajdonában álló üdülőket, hétvégi házakat, nyaralókat is magában foglaló egyetemes szolgáltatásra jogosult kört számoljuk össze, hiszen a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal éves beszámolója szerint az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználói helyek száma 2021 decemberében nem érte el az 5,4 milliót.

Az 1,4 millió átlag feletti áramfogyasztó tehát nem a háztartások negyedét, hanem MINDEN HARMADIK HÁZTARTÁST jelenti, vagyis ennyi családot az Orbán-kormány szerint is érint az egyébként szükségtelen áramáremelés. (A Habitat Humanity Magyarország szerint ennél lényegesen több háztartást érint, a legnagyobb mértékben a családi házban, különösen a Kádár-kockákban élőket érinti, erről a G7.hu portálon közöltek cikket, ami elérhető a kommentek között.)

A gázellátásban hasonló csúsztatások vannak. Itt eleve nem 3,5 millió fogyasztót kellene alapul venni, hiszen még a MEKH adatai szerint is csak 3,3 millió egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználási hely volt tavaly novemberben, amely számban a nyaralóktól kezdve minden benne van. A 900 ezer átlagfogyasztás feletti háztartás tehát itt is jó eséllyel eléri a felhasználók harmadát.

Összefoglalva:

• Az Orbán-kormány hazudott a rezsicsökkentés megtartásáról.

• Olyan brutális áremelést vezetnek be, amilyenre még nem volt példa Magyarországon.

• Ráadásul ez az áremelés szükségtelen.

• Az áramnál azért szükségtelen, mert Paks el tudná látni a teljes lakosságot 12 forintos árammal.

• A gáznál pedig azért szükségtelen az áremelés, mert Szijjártó Péter és Orbán Viktor azt mondták, a Gazprom-szerződés biztosítja, hogy ne kelljen emelni a lakossági gázárakat.

• Az intézkedés hatásainak bemutatása ugyanolyan dilettáns és hazug, mint az áremelés.

Ideje lenne, hogy végre őszintén kezdjenek beszélni!