mszp.hu | Belföld
2022. július 27. 18:17

Méltányosabb energiaárrendszert, szociális támogatást!

A Fidesz-kormány végighazudta a választási kampányt és most is trükközik a számokkal – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és parlamenti frakcióvezetője az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden, méltányosabb, több sávot alkalmazó energia-árrendszert és szociális alapú támogatást sürgetve.

„Tragédiának” nevezte, hogy a kormány túl alacsonyra számolta az átlagfogyasztást: 5,6 millió fogyasztóval számolt, holott valójában ebből csak 4,2 millió háztartás: a többi üdülő, nyaraló, hétvégi ház vagy garázs.

Továbbá az egyes szolgáltatók honlapján bemutatott átlag négyfős család fogyasztása „minden egyes szolgáltatónál lényegesen magasabb, mint amit (...) bemutatott a kormányzat. Ebből az következik, hogy nem becsülnek alá azok a szakértők, akik azt mondják, hogy (...) a háztartásoknak akár a felét is érintheti” a rezsinövelés – mondta.

A Fidesz-kormány óriási mulasztásának nevezte, hogy nem kezdte el az épületek szigetelését, fűtéskorszerűsítését, nyílászárócseréjét 6-7 éve, mióta az MSZP azt javasolja.

„Volt rá uniós pénz, de a kormányhivatalokra költötték” – mondta a társelnök.

Hozzátette: az is kiderült, hogy 9 évig drágábban adták a gázt, mint amennyiért azt beszerezte a magyar földgázkereskedő; „legalább az ott megképződött pénzből el lehetett volna indítani” egymillió Kádár-kocka, társasház és a rossz állapotú, az utcát fűtő ingatlanok felújítását.

„Ha most 6-7 éve elkezdték volna, pénz is lett volna rá; már sokkal előnyösebb helyzetben lennének azok a családok”, akiknek akár meg is ötszöröződhet a gázszámlájuk télen – mutatott rá.

Szólt az átalánydíjasokról: mint mondta, nem látszik, hogyan tudnák finanszírozni, ha az eddigi 50 ezer forintos gázszámlájuk 200 ezer forint fölé nő.

Pártja nevében kifogásolta, hogy a kormány egy adott fogyasztási határ fölött azonnal hét és félszeres áremelést vezet be.

„Lehetett volna egy méltányosabb, több sávot meghatározó rendszer, ami nem hozza ilyen lehetetlen helyzetbe a családokat” – nehezményezte.

Kiindulópontjának azt nevezte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly októberben azt mondta, az orosz gáz a garancia arra, hogy a rezsicsökkentéshez nem kell hozzányúlni, a gáz árát nem befolyásolják a piaci viszonyok, az mindig annyi fog maradni, ez van leírva a 15 éves szerződésben.

„Ha erre alapozunk, akkor semmi értelme nincs a gázáremelésnek, az áramnál pedig nem egyszer elmondtam, hogy a Paksi Atomerőmű megtermeli a lakossági igényt, tehát ott egyáltalán nem kellett volna emelni” az átlagfogyasztás fölötti díjat - mondta.

Arra is rámutatott: jelenleg 800 ezer háztartás fával vagy más anyaggal fűti a lakását, és rájuk eddig se vonatkozott a rezsicsökkentés. Mára azonban „egekben van a tűzifa ára, ráadásul lassan hiánycikké is válik, nagyon sokat kell rá várni, iszonyatosan sokat kell majd fizetni”.

„Itt már nem csak a szociális tűzifaprogramra lesz szükség, hanem kistelepüléseken (...) nagyon rossz állapotú ingatlanokban élő családoknál bizony segíteni kell, mert nem fogják tudni kifűteni a házukat” – vetítette előre.

Mint mondta, bízik abban, hogy „csak lesz valamilyen szociális alapú támogatás”, ha már a kormány több százmilliárd forint különadóból összehozott egy „Rezsivédelmi Alapot”.