mszp.hu | Belföld
2022. augusztus 03. 09:50

Nyílt levél Palkovics László technológiai és ipari miniszternek

Tisztelt Miniszter Úr!

Az Orbán-kormány brutális lakossági áram- és gázáremelésének bejelentését követően kérdésekkel fordultam Önhöz, amelyek az áremelések indokaira, egyes piaci szereplők (OPUS TIGÁZ) indokolatlanul kivételezett helyzetbe hozására, a biztonsági készleteink korábbi csökkentésének szükséges magyarázatára és a visszapótlás hiányosságaira irányultak.

Az írásbeli választ igénylő kérdéseimre az Ön megbízásából dr. Koncz Zsófia államtitkár küldött válaszlevelet, 2022. augusztus 1-jén.

Államtitkár asszony válaszában mindössze annyit írt:

"Tájékoztatom, hogy a Kormány folyamatosan figyelemmel kíséri az aktuális politikai és gazdasági eseményeket és azoknak megfelelően teszi meg a szükséges lépéseket, hozza meg döntéseit." Ennyi.

Így sajnálattal állapítottam meg, hogy a válaszlevél tartalmának összeállításában államtitkár asszonyt nem zavarták a feltett kérdések, azoktól gond nélkül tudta függetleníteni magát.

Lényegében olyan sablonválaszt küldött, amelyet bármilyen kérdésre el lehet küldeni, akár egy robot is képes lehet rá, ehhez nem szükséges parlamenti államtitkári pozíció, adófizetői pénzből finanszírozott megemelt fizetésért pedig különösen nem.

A dr. Koncz Zsófia államtitkár által küldött válaszlevél vagy arra utal, hogy a minisztériumban alkalmatlan, szakmailag felkészületlen tisztviselők dolgoznak, akik a feltett kérdéseket értelmezni sem tudják, vagy arra utal, hogy a levélíró mélységesen lenézi a választókat.

Azokat is, akiket a kampány során a hazugságaival becsapott, és azokat is, akik átláttak a Fidesz hazugságain. Egy ilyen válaszlevél gúnyt űz az Országgyűlés intézményéből és a választott képviselők alkotmányos jogainak gyakorlásából.

Véleményem szerint közmegbízatás betöltésére méltatlan és alkalmatlan, aki ilyen tartalmú levelet a nevére vesz.

Tisztelt Miniszter Úr!

Tisztában vagyok az Ön által vezetett minisztérium nehézségeivel, de nem gondolom, hogy a Technológiai és Ipari Minisztériumban az energetika területén dolgozó tisztviselők mindegyike alkalmatlan a feladata ellátására.

Nyilván sok a teendője, és ilyenkor különösen nem jön jól, hogy a soha nem látott mértékű, brutális lakossági energiaáremelések időszakában szakmai kérdésben hazugságon kapják az Ön minisztériumának energetikáért felelős államtitkárát (https://24.hu), vagy hogy nem stimmel a minisztériumi számítás az energiaáremelések lakosságra gyakorolt hatásairól (https://rtl.hu/hirado).

De az Ön beosztottjai ilyen helyzetben sem engedhetnek meg maguknak semmitmondó, az érdemi válaszadást tudatosan megkerülő sablonválaszokat, mert ezzel Önt és a stábjának a szakmai hitelességét járatják le a nagy nyilvánosság előtt. Mindez bizonyára Önnek sem érdeke.

Mindezek alapján kénytelen vagyok újra feltenni a megválaszolatlanul maradt kérdéseimet.

Kérem, tisztelje meg az engem is az Országgyűlésbe küldő, általam is képviselt közel kétmillió választót, hogy személyesen ad érdemi válaszokat az újra benyújtott kérdéseimre!

Válaszát várva, üdvözlettel:

Dr. Tóth Bertalan

Miért akarja a kormány piaci áron adni a paksi áramot az embereknek?

Miért nagyobb a földgázszámla, ha Mészáros Lőrinc érdekeltségén keresztül kapják a földgázt az emberek?

Miért példálózik magasabb átlagfogyasztással az állami energiacég, mint amit a kormány kihirdet? Avagy megfordítva: miért húzta meg alacsonyabban a kormány az átlagfogyasztás sávhatárát, mint amit az állami energiacég tapasztal?

Miért csökkentették a biztonsági földgázkészletet közel 600 millió m3-rel? Miért nincs még visszapótolva?

Micsoda meglepetés! Mégis lehetséges vizsgálni a Paksi Atomerőmű újabb üzemidő-hosszabbítását?

Miért ad félrevezető tájékoztatást az Ön megbízásából az Ön által vezetett minisztérium parlamenti államtitkára? Hol tart a lakossági napelemes pályázatok lebonyolítása?