mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. augusztus 04. 13:57

Ki fizeti az amerikai körutat?!

Ezekben a napokban jelentős kísérettel Orbán Viktor miniszterelnök az Egyesült Államokban tartózkodik, de a nyilvánosságra került információk szerint nem az Egyesült Államok vezetőivel találkozik államügyekben, hanem a Fidesz pártpolitikai szövetségeseit - például a korábbi elnök Donald Trumpot - járják körbe, illetve vesznek részt egy szélkonzervatív, pártpolitikai rendezvényen.

A többnapos politikai program nyilvánvalóan nem tekinthető kormányzati látogatásnak, ezt tulajdonképpen az érintettek sem tagadják; sokkal inkább szolgálja a Fidesz pártpolitikai építkezését és szövetségkeresését. Ha pedig ez így van, akkor jogos a kérdés: ki fizeti ennek a többnapos amerikai kirándulásnak a költségeit?! Ha a Fidesz finanszírozza a politikusok - és a hozzájuk csatolt közéleti kormányinfluenszerek - utazását és szállását, akkor az teljesen érthető. Amennyiben azonban ezt a pártpolitikai túrát az adófizetők állják, úgy a legalapvetőbb elvárás, hogy a kormányzat minden egyes részletével elszámoljon.

Ennek érdekében a mai napon közérdekű adatigényléssel fordultam a kormányhoz, hogy megtudjam: mennyit és miből költött az adófizetők pénzéből (ha abból tette) a Fidesz erre az amerikai körútra, azt milyen világos és egyértelmű közérdek indokolta, illetve pontosan kik kísérték el közpénzen a fideszes politikusokat az Egyesült Államokba, például a katonai szállítógépnek mondott kormányzati magángéppel utazva.

Orbánék egyébként nem először kezelik meglehetősen rugalmasan az állami útiköltségtérítést magán-, illetve nettó pártpolitikai ügyekben: emlékezetes botrány volt, amikor még az első Orbán-kormány idején a miniszterelnök egy svájci charter-cégtől bérelt különgéppel utazott az amerikai Bostonba, hogy ott átvegye a Tufts Egyetem díszdoktori címét.

Az akkori Fidesz-kormány azzal érvelt, hogy a miniszterelnök programja túl szoros volt ahhoz, hogy menetrendszerű járattal utazzon. Hol vagyunk már ettől? Orbán azóta focimeccsre is magángéppel szokott utazni, mint tudjuk és egy cseppnyi szégyenérzet sincs benne. A legtisztább, ha a mostani amerikai programmal tisztességesen el is számolnak.