mszp.hu | Belföld
2022. augusztus 05. 00:47

Összejött a pénz az alapvető élelmiszerek 0 százalékos áfájára a kormány extra bevételeiből!

Bőven van pénz arra, hogy 0 százalék legyen az alapvető élelmiszerek forgalmiadója!

Ez ugyanis 300 milliárd forintba kerülne, miközben a Fidesz-kormány 800 milliárd forint áfa-többletbevételt söpört be a drágulás miatt csak az idei év első felében! Ráadásul a brutális árnövekedés miatt az Orbán-kormány extra áfabevétele az év végéig az 1500 milliárdot is meghaladhatja!

Ekkora extra bevétel mellett a Fidesz-kormány könnyedén megtehetné, hogy 0 százalékra csökkenti az alapvető élelmiszerek áfáját – erre az Európai Bizottság tavaly év végi döntése értelmében lehetőség is van, és ezt az MSZP is kezdeményezte.

Ehelyett Orbán Viktor kormánya nem csökkentette, hanem bújtatott módon még növelte is az unióban brutálisan magasnak számító élelmiszerek áfáját a forgalomra kivetett 4 százalékos kiskereskedelmi különadóval. Ezt ugyanis az üzletek tovább hárítják a vásárlókra, akik így gyakorlatilag 31 százalékos adót fizetnek az élelem után.

Az MSZP szerint a mostani rendkívül súlyos helyzetben senki nem nyerészkedhet az emberek ennivalóján! Ezért újra azt javasoljuk, hogy az alapélelmiszerek áfáját csökkentsék 0 százalékra, mert ennek a fedezete ott van a kormánynál, az emberek ezt már kifizették!

MSZP
Bővebb információ: Harangozó Gábor, az MSZP szakpolitikusa, ügyvivője