mszp.hu | Belföld
2022. augusztus 19. 00:20

Meg kell állapodni az unióval, nincs alternatíva!

Meg kell állapodni az unióval, nincs alternatíva!
A Magyarországnak járó uniós források érdekében meg kell állapodnia Magyarországnak az Európai Unióval, „nincs alternatíva” – jelentette ki Vajda Zoltán országgyűlési képviselő, a Parlament Költségvetési Bizottságának szocialista elnöke.

„A 27 európai uniós tagországból 26 meg tudott állapodni az Európai Unióval, csak mi nem tudtunk megállapodni” - mutatott rá a képviselő az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerdán, ahhoz hasonlítva a helyzetet, mint amikor valaki a forgalommal szemben közlekedik az autópályán.

Mint mondta, el kell fogadni, hogy az unió az európai uniós adófizetők pénzét „nem akarja egy olyan kormánynak odaadni, amely ezeket ellopja”.

„Ha ez a lopás megszűnik, akkor megoldódik helyzet” – jelentette ki.

Azt mondta: tervei szerint a Parlament őszi ülésszaka alatt a Költségvetési Bizottság elé hívja Varga Mihály pénzügyminisztert, Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős minisztert és Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, hogy adjanak tájékoztatást az unió és Magyarország között folyó tárgyalásokról.

Kiemelte: „mindnyájunknak az az érdeke, hogy meg kell állapodni”. Úgy folytatta: „anélkül nem látom, hogy hogyan tovább”; a jövő évi költségvetés „így is romjaiban lesz”.

Vajda örömmel üdvözölte a szerdán közölt GDP-adatot, mely szerint a magyar gazdaság az idei év második negyedévében 6,5%-kal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest.

Rámutatott azonban: ez az adat az idei év április-május-júniusát mutatja, amikor még hatott a kormány választás előtti osztogatása, nem voltak megszorítások és „volt pénz az embereknél”.

Azt is megjegyezte: ezt a növekedést alacsony bázishoz képest produkálta a gazdaság, hiszen a tavalyi év második negyedévében még tartottak a Covid hatásai, a lezárások.

„Ez egy arányszám. (...) GDP-ből nem lehet élelmiszert vásárolni, magas GDP-ből nem lehet kifizetni a magas rezsit” – intett óvatosságra. Közölte: „drámaian rosszabb” növekedési adatokra számít az idei  harmadik és negyedik negyedévben.