Belföld | családon belüli erőszak közlemény
2013. január 10. 11:36

Qui tacet, consentire videtur*

A családon belüli erőszak törvényalkotása körüli anomáliák pontosan mutatják a Fidesz-KDNP társadalomhoz való hozzáállását.

Annyira senki nem szegény, hogy ígérni ne tudjon. Így gondolhatta ezt Balog Zoltán is, amikor a kitört botrány nyomására ígéretet tett, hogy a családon belüli erőszak önálló tényállásként kerül be a büntető törvénykönyvbe.

Az ígéret, csak ígéret maradt. Sem a parlamenten belül, sem más fórumon nem történt érdemi vita, sőt, még jelenleg sincs időpont kitűzve a kérdéssel kapcsolatos egyeztetések folytatására.

Az országgyűlés egy laza csuklómozdulattal seperte le asztaláról az MSZP novemberben benyújtott országgyűlési határozati javaslatát, amely a hozzátartozók közötti erőszak elleni hatékony fellépés eszközeinek megteremtését kínálta. Álszentség és köpönyegforgatás, amit a Fidesz-KDNP tesz.

Ha kell, a kormánypártok képesek egyetlen nap leforgása alatt alaptörvénybe emelni, ami önző céljaik számára fontos. A családon belüli erőszak büntetése nem hoz tömeges szavazatot, így sunyi módon nyugodtan a szőnyeg alá lehet söpörni, az erőszak pedig továbbra is családon belül marad.

Felháborító Orbán miniszterének hallgatása.

Ha addig nem történik érdemi lépés, akkor az új MSZP-kormány megfelelő helyen fogja kezelni a kérdést.
 
Bangóné Borbély Ildikó,
az MSZP elnökségi tagja

Kormos Kata,
az MSZP szóvivője

*A hallgatás beleegyezésnek számít