Belföld, Külföld | uniós források közlemény
2013. január 15. 11:31

Egyedi megoldást kell találni a magyar helyzet javítására

"Elfogadhatatlan, hogy a hátrányos helyzetben lévő, felzárkóztatási forrásokra szoruló uniós régióktól forrást vonjanak el a következő hét évben. 2014-től fenn kell tartanunk a Kohéziós Politika keretében a legrosszabb helyzetben lévő régiók számára elkülönített forrásokat. Magyarország hét régiójából hat hátrányos helyzetű. Megengedhetetlen ezért, hogy Magyarország a Kohéziós Politika keretében kapott támogatásai a jelenlegi időszakhoz képest 30%-kal csökkenjenek. Erre megfelelő megoldást kell találni!" - hangsúlyozta felszólalásában Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője.

A szocialista delegációvezető üdvözölte az Európai Parlament most bemutatott jelentését amely egyértelműen a leszakadó régiók felzárkóztatását nevezi a Kohéziós Politika legfontosabb célkitűzésének. "A forrásokat azonban csak akkor lesznek képesek jó arányban felhasználni az érintett országok, ha a felhasználási szabályok túlzott szigorításával nem lehetetlenítik ezt el. Ezért el kell utasítanunk azt a javaslatot, amely a régióknak nyújtott támogatást ahhoz a feltételhez kötné, hogy a tagállam betartja-e a költségvetési hiány csökkentésére vonatkozó előírásokat. Az Európai Unió nem büntetheti sem az önkormányzatokat, sem a vállalkozókat, a támogatások végfelhasználóit a tagállami kormányok olyan hibái miatt, amelyekre a felhasználóknak nincsen közvetlen ráhatása" - fogalmazott Tabajdi Csaba.

Hozzátette: "lehetetlen választás elé állítja a tagállami kormányokat az a szabály, amelynek értelmében az uniós források felhasználásához további, a gazdaságot fojtogató megszorításokat kell elfogadniuk. A teljesíthetetlen feltételek ellehetetlenítik az infrastrukturális fejlesztéseket, gátolják új munkahelyek teremtését és hátráltatják a régiók felzárkózását. Egyszerre lenne szükség a kiadások visszafogására és a munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés ösztönzésére" - zárta felszólalását a szocialista európai parlamenti képviselő.