Megbukott a költségvetés

Az IMF szerint idén 3,25 lehet az államháztartási hiány, miközben Matolcsy György 2,7-el számolt. Ez jelentős különbség, és ha az IMF jobban kalkulált, mint Matolcsy, akkor a költségvetés megbukik. De Matolcsy számolási képessége megkérdőjeleződik a gazdasági növekedés 0,9 százalékos értékénél is, mert minden más, nem a tündérmesék világában élő gazdasági szakember stagnálással számol.

A költségvetés bukik azért is, mert Hoffmann Rózsa újra megígérte a pedagógus életpályamodell bevezetését, az egyetemek 27 milliárdos kompenzációját, sőt, a legfrissebb hírek szerint az állam be kíván szállni a vasúti áruszállításba. Ezek jelentős többletkiadást jelentenek, miközben a bevételek csökkennek. Az elbaltázott útdíj-tender miatt kiesik egy nagyobb összeg, és kérdéses a kiskereskedelem pénztárgépeinek ellenőrzéséből remélt többletjövedelem is.

Ezek együtt több mint 400 milliárdos hiányt jelentenek a költségvetésnek.

Felszólítjuk ezért Orbán Viktort, tegye egyértelművé, miféle megszorításokkal kívánja újra sarcolni a lakosságot, miként kívánja módosítani a jelenlegi bukott költségvetést, avagy jelentse be, mikor nyújtják be az újat!

Tukacs István,
országgyűlési képviselő