Folytatódik a hamis sikerpropaganda

Az Európai Unió csúcsértekezletén született megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök már Brüsszelből elkezdte - a számokkal önkényesen bűvészkedve - a kormány úgymond bátor, harcias kiállása győzelmének beállítani.

A 2007-2013 között kapott 25 milliárd eurót, illetve a 2014-2020 közötti hét évre most megítélt mintegy 5 milliárd euróval kisebb összeget az azóta mintegy 20 százalékot gyengült forintra átszámolva próbálta a kevesebbet többnek feltüntetni. A teljes összeget pedig azért számolta át egy főre, mert így a többszázezer külföldön munkát vállalt lakost nem számolva egy főre több jut.

Az a tény, hogy Litvánia után Magyarország kapja egy főre a második legnagyobb összeget, nem a kormány ügyességét dicséri, hanem az uniós támogatási rendszernek azt az elemét, amely szerint a kisebb nemzeti összterméket előállító országnak több támogatás jár. Az is durva csúsztatás, hogy a kisebb önrész és a kedvezőbb áfaszámítás magyar siker, ez ugyanis közös megállapodás, amely minden tagországra vonatkozik.

A miniszterelnök azzal szédíti a gazdákat, hogy kormánya elintézte, hogy a következő hét évben 500 milliárd forinttal nagyobb támogatást kapjanak, mint az idén véget érő hétéves időszakban. Ehhez sincs azonban köze az Orbán-kormánynak. A csatlakozási tárgyalások 2002 végi lezárásakor született ugyanis az a megállapodás, hogy a régi tagállamok gazdáihoz képest alacsony szintű támogatást évente fokozatosan fogják emelni, és ez 2014-re, vagyis az új költségvetési periódus kezdetére éri el a régi tagállamok szintjét. Ezt próbálja most a kormány szintén saját eredményének feltüntetni.

Kovács László,
az Európai Bizottság volt tagja