MTI | Belföld | interpelláció parlament országgyűlés
2013. március 05. 09:22

A szegénység növekedése miatt romlik a közbiztonság - Országgyűlés

Szegénység, romló közbiztonság, egészségügy államosítása, a médiatörvény módosítása és az Ab hatásköre. Ülésezett a parlament.

A szegénység növekedése miatt romlik a közbiztonság

Nyakó István arról beszélt, hogy a kormány gazdaságpolitikai kudarca miatt tízezrek vesztették el állásukat, társadalompolitikájának következtében családok százezrei elszegényednek, "a magyar vidéken a nyomor az úr". Az ország egyes térségeiben felfoghatatlan a szegénység, és ennek megvan a következménye: 2011-ről 2012-re Szabolcsban 20 ezerről 23 ezerre, Bács-Kiskun megyében 17 ezerről 22 ezerre, Borsodban 23-ról 30 ezerre nőtt a bűncselekmények száma. A vásárlóerő visszaesésével, és az általános elszegényedéssel kapcsolatban a rendvédelmi szerveknek milyen feladatokat kellett ellátniuk, és ha tovább tart a vásárlóerő visszaesése, az elszegényedés, milyen eszközöket kívánnak bevetni az ezzel együtt járó jelenségek kezelésére? - sorolta kérdéseit.

Miért taszítják még mélyebb nyomorba a szegénységben élőket?
    
Varga László azt kérdezte, hogy miért taszítja a kormány még mélyebb nyomorba a szegénységben élőket. Az MSZP-s képviselő szerint ugyanis 2010-es kormányváltás óta rohamosan nő a szegénységben élők,  emelkedik az álláskeresők és a tartósan munkanélküliek száma, több mint 300 ezer ember pedig semmilyen ellátásban nem részesül.

Az Ab hatásköréről is faggatta az ellenzék Orbánt

Tóbiás József az Ab hatáskörének csorbításáról kérdezte a miniszterelnököt. Azt mondta: ha meggyengítik az Ab-t, sérül az alapjogok védelme, és mindenki kiszolgáltatott helyzetbe kerül a hatalommal szemben.

Felidézte, hogy Orbán Viktor 2007-ben még úgy nyilatkozott: az alkotmánybírósági döntések mindenkire kötelezők, ez a demokrácia vastörvénye.

"Mi változott azóta? (...) Miért bosszantja önöket az Ab elmúlt két és fél éve? (...) Csak nem azért, mert szinte minden alaptörvény-ellenes lett, amit a Fidesz-kormány a zászlajára tűzött?" - kérdezte.

Hogyan számol el a kormány ígéreteivel?

Józsa István interpellációjában arról beszélt, hogy a kormány nem létező képet fest a gazdaságról, miközben folyamatos recesszió van, 2700 milliárd forintnyi megszorítást hajtottak végre, csökken a fogyasztás, csökkentek a reálbérek, és brutálisan emelkedtek az árak. Hogyan fognak elszámolni az ígéreteikkel, ezért kellett Matolcsy Györgynek távoznia? - tette fel a kérdést.

Kudarc-e az egészségügyi szakellátás államosítása?

Tukacs István arra hívta fel a figyelmet, hogy miután a kórházakat államosították, a járóbetegeket ellátó intézmények esetében már lehetőséget kaptak az önkormányzatok az intézmények megtartására, és ezután kevés helyhatóság döntött az átadásról. Azt kérdezte: hogyan értékeli a kormány a kórházak államosítását és kudarcnak tartja-e a szakellátás átvételét?

További katonákat küldhet Magyarország Szomáliába

Juhász Ferenc egyetértett a kormány lépésével. Közölte: közvetlen érdek nem szolgálja a szomáliai szerepvállalást, ugyanakkor az Európai Unióval történő szolidaritásból, munkamegosztásból Magyarországnak kötelessége részt venni a hazánktól távol eső katonai akciókban is.

A Kossuth-díjról és a Széchenyi-díjról szóló törvény módosításának általános és részletes vitája

Az MSZP részéről Göndör István szólalt fel, és támogatásáról biztosította a javaslatot.

A médiatörvény módosításának részletes vitája

Mandur László és Lendvai Ildikó is az általuk benyújtott módosító indítványaik támogatásáról próbálták meg meggyőzni a kormánypártokat, miközben élesen bírálták a Fidesz és a KDNP azon gyakorlatát, amely szerint nem támogatnak egyetlen ellenzéki módosító indítványt sem.

A Malév és a Budapest Airport privatizációját vizsgáló bizottság jelentésének részletes vitája

Veres János a többek között általa benyújtott módosító indítványról beszélt a Malév és a Budapest Airport privatizációját vizsgáló bizottság jelentésének részletes vitájában. Szerinte az Országgyűlés által tárgyalt határozati javaslat nem tükrözi a vizsgálóbizottság munkáját és nem foglalkozik például a légitársaság csődjét megelőző időszakkal. Álláspontja szerint a kormánypárti képviselők mindent megtettek azért, hogy az első Orbán-kormánynak a felelősségét ne vizsgálja a bizottság.