Belföld | Újbuda lejáratás
2013. április 23. 13:47

Lejárató kampány újratöltve

Azt hittük, ennél fantáziadúsabb emberek vezetik Újbudát. Tévedtünk. A XI. kerület jelenlegi fideszes irányítói az itt élő emberek elégedetlenségét látva úgy gondolták, a választáshoz közeledve ismét előhúzzák a 2010-ben ütőképesnek bizonyult ügyészségi kártyát.

Használjuk az ügyészség mindent elsöprő erejét, próbáljuk meg lejáratni ismét a győzelemre esélyes ellenfelet.  De mi is történt?

2005-ben Újbuda önkormányzata a kelenföldi Bikás park peremén lévő leromlott teniszpályák mellett egy új sportközpont létrehozásáról döntött. A projektet az Uniker-Coop céggel együttműködve, PPP konstrukcióban valósította meg.

A területet az önkormányzat adta bérbe, az építkezés költségeinek jelentős részét a magáncég finanszírozta, a beruházás befejezéséhez szükséges hitel felvételéhez az önkormányzat garanciát nyújtott. A beruházás értéke 270 millió forint volt. A létrejött sportközpont a szerződésnek megfelelően ingyenes és kedvezményes pályákat és sportlehetőségeket biztosított a környékbelieknek, a helyi iskoláknak és az önkormányzatnak is.

A cég a hitelt sajnos svájci frankban vette fel, és a megemelkedő törlesztést a 2010-es kormányváltás után már nem tudta fizetni, ezért a bank a hitelt felmondta. A garanciaszerződés alapján az önkormányzat120 millió forintért jut a 270 milliós beruházással épült sportkomplexumhoz.

Ezután mintha a Tanú emlékezetes jelenete elevenedett volna meg. A pártközlönyként funkcionáló kerületi média - Hoffmann Tamás polgármester és régi barátja, Szilágyi István ügyvéd által megtartott sajtótájékoztató alapján öles betűkkel hozta a hírt: Molnár Gyula volt újbudai polgármester 120 milliós vagyoni kárt okozott. Se tárgyalás, se védőbeszéd, egyből a megfellebbezhetetlen ítélet. Virág elvtárs újbudai követői hozták a formájukat.

Ha leegyszerűsítsük, a most károkozásnak beállított tranzakcióban 120 millió forintért az önkormányzat hozzájut egy 270 millió forintot érő ingatlanhoz. Hol itt a kár? A fenti állítást erősíti meg az utóbb titkosított levél is, ami egy a rágalmazók által készített értékbecslésre hivatkozik, e szerint az ingatlan többet ér a bekerülési értéknél. Ha egyáltalán van bekerülési érték, mert ma még az sem biztos, hogy az önkormányzatnak kell-e fizetnie. (Részletek és a dokumentumok: www.envarosom.blog.hu.)

Ezek tehát a tények. Ezek után mindenki eldöntheti, mit gondol az ügyről. Mindezek alapján, ha nem is örömmel, de állok a vizsgálat elé, és bízom abban, hogy az ügyészség is érzi és érti, nem léphet kétszer ugyanabba a folyóba, hiszen az előző választás idején pártérdekből egyszer már meggyanúsítottak. A bíróság elsőfokú ítélete alapján indok nélkül.

Molnár Gyula,
Újbuda volt polgármestere