A kormány újraosztja a dohánypiacot - Országgyűlés

Kkv-k, szombathelyi vonatközlekedés, nevelőszülők támogatása, egészségbiztosítási felügyelet, egyészségügyi ellátás, hevesi földrengés és trafikügy minden mennyiségben. Ülésezett a parlament.

A kormány újraosztja a dohánypiacot


Tóth Csaba kijelentette: 1934-ben is a trafikbotrány okozott felzúdulást a parlamentben de "most pofátlanul újraosztják az 500 milliárd forintos dohánypiacot" - fogalmazott. Utalva egy jogvédő szervezet állásfoglalására, kijelentette: a korrupció rendszerszintű.

Emlékeztetett az eredetileg megfogalmazott célokra: a dohányzás visszaszorítására vagy a megváltozott munkaképességűek "helyzetbe hozására". A képviselő a pályázat eredményének érvénytelenítését várta, és olyan új pályázat kiírását, amely biztosítja az eddigi trafikosok megélhetését.

Ki jár jól, a kkv-k vagy a kormány?


Tóth Csaba felidézve a kisadózó vállalkozásokat és kisvállalati adózókat érintő szabályokat és azt mondta: a munkahelyvédelmi akcióterv keretében meghirdetett két adónem első hallásra jónak tűnt, de ahogy sejtették, számos probléma merült fel azokkal kapcsolatban. A várt több százezres tömeg helyett alig 60 ezren léptek át, és az előzetesen vártnál jóval kevesebb bevétel folyt be a költségvetésbe - mutatott rá. Úgy tűnik, a vállalkozások nem nagyon kérnek a kormány tehercsökkentési elképzeléseiből - jegyezte meg, hozzátéve: továbbra is hiányzik a kkv szektor célzott támogatása. Még mindig úgy gondolják, hogy az idei évre várt 204 milliárdos adóbevétel teljesülni fog? - kérdezte a szocialista politikus.

MSZP a szombathelyi vonatközlekedésről

Ipkovich György arról beszélt: 4350 forintról 4720 forintra drágult a Budapest Szombathely teljes árú vonatjegy, ami annak köszönhető, hogy a pálya egy-egy szakaszát üzemeltető MÁV és GYSEV külön-külön számolja jegyek árát. Szerinte ezzel a megyeszékhelyek közül Szombathely érhető el a legdrágábban vonattal, pedig nem az fekszik a legtávolabb Budapesttől. Azt kérdezte: lát- esélyt a kormány a "méltánytalan hátrány" megváltoztatására?

MSZP a nevelőszülők támogatásáról

Gúr Nándor arról beszélt: a nevelőszülők esetében a nevelési díj, az ellátás és az állami támogatás 3 éve nem változott, de az infláció hatására kevesebbet érnek ezek a támogatások. Éppen ezért a szocialista politikus azt kérdezte a kormánytól, hogy miért hagyják egyre rosszabb helyzetben élni a nevelőszülőknél élő gyermekeket.

Ki kárpótolja a volt dohányárusokat?

Ipkovich György arra kérdezett rá, hogy ki kárpótolja azokat a korábbi dohányárusokat, akik nem jutottak koncesszióhoz. Hangsúlyozta: vannak, akik annak reményében, hogy tovább folytathatják az árusítást hiteleket vettek fel és fejlesztéseket folytattak.

A trafikügy rablás a kisemberekkel szemben  
    
Józsa István a trafikpályázatokról szólva azt mondta: sokak igazságérzetét sértő döntések után Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár újraértékelné néhány vesztes pályázat ügyét. Ki döntött valójában? - tette fel a kérdést. Ha felülvizsgálják, akkor tényleg fideszes vezetők döntöttek? Vagy most akarják befolyásolni a döntést? - sorolta kérdéseit a képviselő.

Megszüntethető-e az egészségügyi ellátás egy településen?

Gúr Nándor arra várt választ: rendjén van-e, ha egy 1500 fős településen megszűnik az egészségügyi ellátás. Cserépváralján ez történt, az egészségbiztosítóval szemben adatszolgáltatási problémák miatt - mondta.

Helyes volt-e az egészségbiztosítási felügyelet megszüntetése?

Tukacs István a betegjogok érvényesülésére kérdezett rá, valamint arra, jó lépés volt-e az egészségbiztosítási felügyelet megszüntetése. Elmondta: 2012-ben több mint 8 ezer kérdést intéztek a felügyelethez az emberek.

Az MSZP a hevesi földrengésről

Sós Tamás a Heves megyei földrengés kapcsán kérdezte a kormányt, azt szerette volna tudni, hogy áll a kárfelmérés, illetve melyik település milyen összegben kap támogatást a helyreállításhoz?