Mesterházy Attila interjút adott a Die Weltnek

Az MSZP megegyezik az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért választási szövetséggel a választási programról, és ezt követően augusztusig megállapodás születik a miniszterelnök-jelölt személyéről - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a Die Welt című német konzervatív lapban pénteken megjelent interjúban.

"Ha rajtam múlott volna, már megállapodtunk volna", de Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője "több időt kért" - válaszolt a pártelnök arra a kérdésre, hogy nem futnak-e ki az időből.

A felvetéssel kapcsolatban, hogy a felmérések alapján a Fidesz profitál az ellenzék megosztottságából és szervezetlenségéből, Mesterházy Attila hangsúlyozta, nem érdemes készpénznek venni a közvélemény-kutatási eredményeket, mert a jelenlegi légkörben az emberek  "nem feltétlenül mondják meg nyíltan, hogy kire szavaznak". Az viszont tény, hogy "a magyarok 53 százaléka már nem akarja a Fideszt", és nagy a bizonytalan szavazók aránya. Az MSZP őket próbálja elérni - mondta a párt elnöke.

Arra a kérdésre, hogy a legújabb kori magyar történelem legnagyobb korrupciós botrányába belekerült MSZP-nek vajon azért nem sikerül maga mellé állítani az embereket, mert túl nagy a bizalmatlanság vele szemben, Mesterházy Attila hangsúlyozta: "soha nem tagadtam, hogy egykori párttársaim" korrupciós ügyei "hatalmas gondot" jelentenek az MSZP számára. Éppen ezért újították meg a párt szerkezetét - tette hozzá a politikus, megjegyezve, "világos, hogy a mi hibáink ajándékoztak Orbánnak kétharmados többséget".

Azzal kapcsolatban, hogy egy baloldali kormány mit tenne másként, elmondta: a munkahelyteremtés érdekében be kell indítani a gazdasági növekedést, és emelni kell a tehetősebbek által fizetendő adókat, hogy ez a réteg nagyobb mértékben vegyen részt az "újjáépítésben". A legfontosabb cél azonban a jogállamiság helyreállítása, mert az alkotmányreformok révén kibillent az egyensúlyból a erők kölcsönös ellenőrzésének rendszere.

A felvetésre, hogy az alkotmánymódosítások visszavonásához kétharmados többség kell a parlamentben, ezt mondta: "várjuk ki a végét, a választások még nem futottak le".

Az európai bírálatokkal kapcsolatban kiemelte: az Európai Unió nem Magyarországot, hanem a magyar kormányt kritizálja, ezt azonban Orbán Viktor "úgy adja el otthon", mintha a kormány tevékenységére vonatkozó bírálattal "mindenki Magyarországot támadná", ezzel az értelmezéssel pedig nehéz szembeszállni, mert a kormány ellenőrzi a média nagy részét.

Mesterházy Attila hangsúlyozta: a bírálatoknak "feltétlenül ellenőrizhető tényeken kell alapulniuk", mert egy "politikai kampányból végül csak Orbán profitál". Hozzátette: egyáltalán nem támogatja az unió működéséről szóló szerződés hetedik cikkelyének alapján indítandó eljárás elképzelését, és azt sem, hogy visszatartsanak forrásokat a strukturális alapokból Magyarországnak járó támogatásból.

Az MSZP elnöke úgy vélte, "az lenne a leghasznosabb, ha a konzervatív kormányfők Orbán Viktor lelkére beszélnének", hiszen a konzervatívok rendelkeznek azzal a hatalommal és azokkal az eszközökkel, amelyekkel Orbánt jobb belátásra lehet késztetni.

Hangsúlyozta: az Orbánnal szemben zárt ajtók mögött megfogalmazott kritika nem használ, a konzervatívoknak a magyar kormányra gyakorolt "nyilvános nyomást" kell növelniük.

http://www.welt.de/politik/ausland/article116246783/Wir-haben-Orban-eine-Zweidrittelmehrheit-beschert.html