Mesterházy Attila szerint leckét adott politikai kultúrából az SPD évfordulós ünnepsége

Az MSZP elnöke szerint leckét adott európai politikai kultúrából a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) megalapításának 150. évfordulóján csütörtökön Lipcsében rendezett ünnepség.

Mesterházy Attila, aki az MSZP delegációja élén vett részt a rendezvényen, az MTI-nek telefonon nyilatkozva hangsúlyozta: tanulságos és példamutató, hogy a heves németországi választási kampány közepette az államfő, a kancellár, a parlament elnöke és az alkotmánybíróság elnöke is részt vett a szociáldemokraták ünnepségén, párthovatartozástól függetlenül.
    
Hozzátette: az ünnepségen és az európai baloldali pártok vezetőinek -  pártelnökök és kormányfők - előző napi értekezletén mindenki amellett érvelt, hogy erős és szolidáris Európa kell, mert a globális kihívásokat csak együtt lehet megválaszolni, és megszorítások helyett a gazdasági növekedés beindítását és a munkahelyteremtést célzó programokra van szükség. Az MSZP elnöke a tanácskozáson javaslatot tett arra, hogy az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) hozzon létre munkacsoportot a 2014-es európai parlamenti választás előkészítésére. Emlékeztetett: az európai szocialisták egységes kampányban és közös listavezetőben gondolkoznak.
    
Mesterházy Attila kiemelte: a kétnapos rendezvénysorozaton tárgyalt többek között Robert Fico szlovák kormányfővel, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökével, akivel megállapodott abban, hogy a két párt az idén ősszel együttes elnökségi ülést tart.
    
A baloldali pártelnökök és kormányfők értekezletén Mesterházy kifejtette, hogy a magyar kormány, a Fidesz és a miniszterelnök mindig új és újabb "akciókat talál ki az ellenzék mozgásterének korlátozására". A legutóbbi ilyen akció a pártfinanszírozás átalakítására tett javaslat, amely "egyértelmű támadás az MSZP ellen" - tette hozzá. "Erről tájékoztattam a miniszterelnököket és pártelnököket, csak hogy lássák, még nem fejeződött be a demokratikus rendszer felszámolása, és most egy újabb stációhoz értünk" - mondta Mesterházy Attila.
    
Az MSZP és az SPD kapcsolatáról elmondta: az európai baloldali pártok családjában a magyarok és németek erős és jó kapcsolatban vannak. A viszony a rendszerváltás óta eltelt 23 évben végig szoros volt, és "most is jó személyes viszony fűz bennünket az SPD vezető politikusaihoz" - mondta az MSZP elnöke.