Reagálás Szijjártó Péter nyilatkozatára

A munkahelyteremtő beruházások az elmúlt évben is 8,7 százalékkal csökkentek, és már a kormány stratégiai partnere is lefújta a tervezett bővítését.

Szijjártó Péter szerint a jármű- és elektronikai ipar sikerei azt igazolják vissza, hogy helyes volt a kormányzati gazdaságpolitika iránya. Szijjártó Péter figyelmét talán elkerülte a hír: már a kormánnyal stratégiai megállapodást kötő Mercedes is lemondott magyarországi beruházási terveiről.

Tudjuk, hogy a Fidesz-kormány a magyar kkv-kat tekinti "a nemzetgazdaság lelkének", meg hogy a Fidesz azt tűzte ki célul, hogy "hazánk Európa termelési központja legyen". Sőt azt is tudjuk, hogy Orbán Viktor egyenesen az ország újraiparosítását vizionálja. Csakhogy ígért ő már radikális adócsökkentést, magasabb béreket, 5-6 százalékos gazdasági növekedést, meg egymillió új munkahelyet is.

Kérdés, mi valósult meg mindebből. Hol az adócsökkentés? Hol a növekedés? Hol vannak az új, adófizető munkahelyek? Magyarország három év kétharmados kormányzás után a bérek, a munkahelyek és a megélhetési költségek tekintetében is rosszabb állapotban van, mint korábban. Kérdés, hogy mi lesz azokkal a munkahelyteremtő beruházásokkal, amelyeket a kormányfő a Mercedes gyár tavalyi átadásakor ígért?

Ahhoz, hogy a Fidesz által megfogalmazott célokból végre valóság legyen, 2014-ben kormányváltásra, utána pedig gyökeres gazdaságpolitikai fordulatra lesz szükség.

Gúr Nándor,
az MSZP alelnöke