A Fidesz önmagát vésné kőbe

A Velencei Bizottság súlyos kritikákat fogalmazott meg az alaptörvény negyedik módosításáról. A szakvélemény összességében a magyar alkotmányos jogállam teljes leépülésének látlelete, a bizottságot ennek tételes bemutatása miatt támadni olyan mintha a beteg baltával támadna a röntgengépre.

A Fidesz-hatalom érvelésében maga igazolja, hogy az alaptörvényt csupán saját kirekesztő hatalmi felfogásának, politikai és morális értékrendjének kőbe vésésére használja fel.

A bírósági ügyek áthelyezésére vonatkozó hatáskör fenntartása ugyan nem éri meg a Fidesznek a további erőlködést, a választások tisztaságát sértő médiakampány korlátozásából viszont nem engednek.

Álságos a visszalépés a jogalkotási hibák miatt a lakosságra hárítható különadók ügyében, hiszen úgy törlik a szabályt az alaptörvényből, hogy közben sarkalatos törvénybe betonozzák be.

Az MSZP alaptörvény-módosítási javaslatot terjesztett elő, ami kizárja a lakosság megadóztatását akkor, ha az államnak a jogalkotó hibájából kell kártérítést fizetnie. A pávatánc folytatása helyett várjuk a Fidesz-KDNP pártszövetségtől, hogy:

- térjen vissza a jogállami keretek közé,
- teremtse meg újra a hatékony utólagos normakontroll lehetőségét,
- ne regulázza a médiát, és a gyűlöletkeltésen kívül ne korlátozza a szólásszabadságot,
- felejtse el az alkotmányozás politikai eszközként való felhasználását,
- ne alkalmazza a közjavak és a magántulajdon lenyúlására a törvényalkotás eszközét,
- tartsa tiszteletben az ország alkotmányos hagyományait és vállalt nemzetközi kötelezettségeit, végül
- 2014-ben tisztességes választáson mérje meg magát.

Harangozó Gábor
országgyűlési képviselő