Fontos kerekasztal-beszélgetés amerikai újságírókkal

Dr. Gurmai Zita EP-képviselő csütörtökön az Amerikai Egyesült Államokból érkeztek újságírókkal vett részt egy kerekasztal-beszélgetésen. A fókusz az EU és az USA közötti együttműködésen és a közelgő 2014-es választásokon volt.

Az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió viszonya mindig is kiemelten fontos volt. Ezt jól érzékelteti az EU Iroda megnyitása Washingtonban, valamint a két partner között készülő szabadkereskedelmi megállapodás is.


 
A közelgő 2014-es választásokkal kapcsolatban dr. Gurmai Zita elmondta, hogy a lisszaboni szerződés óta első alkalommal rendeznek választásokat az EP-ben. Nagy kihívások elé is állítja ez a pártokat, képviselőket, hiszen a felmérések szerint a korábbiaknál is alacsonyabb részvétel várható. „Úgy gondolom, először egy demokratikus válsággal kell megbirkóznia Európának. Ezalatt azt értem, hogy a nemzeti érdekeket egyre inkább szembeállítják a közös érdekekkel, mialatt az euroszkeptikusok mind több teret nyernek, s míg a közösség marakodik, addig ezek a kis csoportok dörzsölik a tenyerüket. A szavazatokat nacionalizmussal és populizmussal szerzik, s ezek nagyon veszélyes fegyverek – ahogy azt már a történelem is számtalanszor bebizonyította" – hívta fel a figyelmet a szocialista képviselő.
 
Gurmai Zita hozzátette: az európai szintű politikai pártok az unión belüli integráció fontos tényezői. Hozzájárulnak az európaiság-tudat kialakításához, és az uniós polgárok politikai akaratának kinyilvánításához. A pártok működésének átláthatóbbá és láthatóbbá tétele érdekében, az EP egységes jogállást szeretne biztosítani az európai szintű pártoknak és pártalapítványoknak. A pártok hatékony működését segítő keretek megteremtése azért fontos, mert kiemelt szerepet játszanak a határon átívelő, valóban európai viták elindításában és ösztönzésében, amelyekről az EP-választásokat megelőző kampányoknak is szólniuk kellene. Az európai pártok révén, a polgárok aktívabban kapcsolódhatnának be az uniós ügyekről szóló vitákba. A szabályozás kiterjedne a magánszemélyektől és civil szervezetektől származó adományok fogadására is: a tervezet szerint, a pártoknak minden, 1000 eurót meghaladó támogatást nyilvánosságra kell hozniuk.
 
A lisszaboni szerződés számos ponton megerősítette az Európai Parlament jogköreit, így többek között az Európai Bizottság elnökének személyére is az EP-választások eredményeinek figyelembe vételével kell javaslatot tenni. A Bizottság elnökének személyére – a megfelelő egyeztetéseket követően – formálisan az Európai Tanács tesz javaslatot, amelyet ezt követően a Parlamentnek kell jóváhagynia. Az európai szocialisták kezdeményezését később a többi európai párt is magáévá tette: 2012. novemberében az EP állásfoglalást fogadott el, amelyben felszólította az európai politikai pártokat, hogy nevezzék meg jelöltjüket a Bizottság elnöki posztjára. Az állásfoglalás sürgette továbbá, hogy az új Európai Bizottság lehető legtöbb tagja az EP-képviselők közül kerüljön ki, illetve, hogy – a nemek közötti egyensúly érdekében – minden tagállam egy női és egy férfi biztos-jelöltet is állítson.
 
A jövő évi európai választásokat várhatóan az eddigieknél korábban, 2014. május 22. és 25. között tartják. A korábbi időpontnak köszönhetően, több idő állna az EP rendelkezésére az Európai Bizottság új elnökének 2014 júliusában esedékes megválasztására, és várhatóan a részvétel is magasabb lenne a pünkösdi ünneppel egybeeső június eleji időponthoz képest.