Több nőt a döntéshozatali testületekbe!

Szerda délelőtt közösen ülésezett a Nők jogai és Esélyegyenlőség, valamint a Jogi Ügyek Bizottsága. A tanácskozáson dr. Gurmai Zita is jelen volt. Evelyn Regner (S&D) és Rodi Kratsa (EPP) jelentéstevők – a legjobb javaslat kidolgozása érdekében – a tagországok nemzeti képviselőit is bevonták.

Gurmai Zita felszólalásában elmondta, hogy számos tagállamból, és a privát szektorból is heves reakciókat váltott ki a nők szerepének növelése a cégek döntéshozatali testületeiben. Ez azonban nem hátráltathatja őket abban, hogy tovább küzdjenek az ügyért, hiszen számtalan kutatás bizonyította, hogy a gazdaságra jótékony hatással van, ha a nők szerepe erősödik ebben a dimenzióban.

Viszont jelenlegi formájában számos pontos gyengének mutatkozik a javaslat – ezekre a hiányosságokra mutatott rá Gurmai Zita.

„A 40 százalékos kvóta nem az igazgatói tanácsokra vonatkozik, ahol a valódi folyamatok zajlanak, hanem a felügyelő bizottságokra. Úgy gondolom, szankciók megfogalmazása nélkül erőtlen lesz a javaslat" – fejtette ki a szocialista képviselő.

Azt is hozzátette, hogy a határidőt ugyancsak aggályosnak tartja, hiszen a 2028-as lejárat túl hosszú, rossz útra terelheti az ügyet.

„Ez nem csak a nemek közötti egyenlőségről és a demokráciáról szól, hanem a gazdaságról is, amelyre ösztönző hatással van az ügy. Jól látható, hogy a gazdasági válság azokra az országokra kevésbé gyakorolt hatást, amelyek korábban már felismerték a nők szerepének fontosságát a döntéshozatalban" – zárta gondolatait Gurmai Zita.