Béremelés bérfedezet nélkül

Szócska Miklós a még itthon dolgozó orvosok és ápolók türelmének utolsó cseppjeivel játszik, ahelyett, hogy bevallaná: az újabb adóemelések sem az egészségügyi dolgozók tisztességes béremelésére kellettek.

A 2012-ben igazságtalanul végrehajtott bérkorrekció folytatásához az Orbán-kormány tavaly még 50-55 milliárd forintot ígért. Ehhez képest az Egészségbiztosítási Alap 2013-as költségvetésében már csak 40 milliárd forint többletforrás szerepel, és ebből is odaígértek már 4,5 milliárdot a gyógyszerészeknek a patikák jövedelmezőségének javítására.

Május elejére a béremelésre szánt pénz 29,8 milliárdra apadt, majd a napokban egy jogszabálytervezet hatástanulmányából kiderült, hogy mindössze 21,8 milliárdot szánnak az egészségügyi dolgozók idei bérfejlesztésére. Az Orbán-kormány úgy számol, hogy az egészségbiztosítás kiadási előirányzatát alig több mint 6 milliárddal kell emelni, a többit majd átcsoportosítják.

A számok azonban makacs dolgok. Napnál világosabb, hogy a béremelés idén is jórészt a kórházak eladósításának és a betegellátás terhére történik. Nem csoda, hogy az ügyeletek, a túlmunka és a háziorvosok díjazásának emelésére már nem jut pénz.

Az MSZP követeli, hogy a kormány hagyjon fel az orvosok és ápolók hitegetésével, s vallja be, hogy az újabb adóemelésekből sem az egészségügy konszolidálását, hanem a választások előtti osztogatást finanszírozza!

Kökény Mihály,
az MSZP Egészségügyi Tagozatának elnöke