Külföld | Litvánia EU-elnökség
2013. július 03. 12:43

A litván elnökség felrázhatja az egy helyben topogó Uniót

„A litván elnökséggel szembeni legfontosabb elvárás, hogy gyorsítsa fel a jogalkotási folyamatot, mert a költségvetési tárgyalások elhúzódása miatt az EU túl sokáig topogott egy helyben” – fogalmazott Herczog Edit az EP plenáris ülésén.

Az EP-képviselő nemcsak azt üdvözölte, hogy Vilnius a balti államok közül elsőként töltheti be a soros elnöki szerepet, de azt is kiemelte, hogy az elnökségi program kiemelt céljai között szerepel a közösség külső energiapiaci függőségének csökkentése.

„Túl sokáig toporgott egy helyben az Unió, ezért most felpörgetett jogalkotási szakasz elé nézünk” – állítja a litván elnökségi program vitájában felszólaló Herczog Edit. „Most, hogy lezárultak végre a tárgyalások az EU következő hétéves költségvetéséről, és lassan a 2014-es büdzséről is kapunk a Bizottságtól egy reális javaslatot, amely megfelelő mennyiségű pénzt állít az uniós politikák finanszírozására, most a tényleges törvényalkotással tudunk végre foglalkozni” – fogalmazott a képviselő. A biztosainktól azt várja Herczog, hogy a már rég óta készülő jogalkotási anyagokat hozzák a Parlament és a Tanács elé, a Tanácstól pedig konstruktív, gyors és eredményes munkára számít a képviselő. „Mi pedig itt a Parlamentben minden erőnkkel azon leszünk, hogy minél több jogalkotási dossziét már első olvasatban is le tudjunk zárni a saját mandátumunk lejárta előtt” – érvelt Herczog.

A szocialista politikus – aki az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoportja elnökségi tagjaként nemrég Vilniusban ismerte meg részletesen a litván elnökség programját – üdvözli, hogy nagy hangsúlyt kap a következő fél évben az energiapolitika, különösen az EU külső energiapiaci függőségének csökkentése. Herczog azt kérte a litván elnökségtől, hogy vegye fel a programjába a szélessávú internet kiépítési költségeinek csökkentését is, mert e tekintetben jelentős versenyhátrányban van Európa, amely nemcsak az információhoz jutás szabadságát korlátozza, de a vállalkozások költségeit is indokolatlanul növeli.