Külföld | közszolgálati média Görögország
2013. július 04. 10:31

Elfogadhatatlan a közszolgálati média bezárása

A közszolgálati televíziónak, rádiónak kiemelt szerepe van abban, hogy egy ország lakossága megfelelően és kiegyensúlyozottan tudjon tájékozódni - fejtette ki Göncz Kinga a görög közszolgálati média bezárásáról tartott szerdai plenáris vitában elhangzott hozzászólásában.  A szocialista EP-képviselő hangsúlyozta, hogy a közszolgálati média a demokrácia fontos pillére.

"A közszolgálati televízió különösen fontos szerepet játszik egy ország demokratikus berendezkedésében, különösen akkor, ha olyan nehéz gazdasági helyzetben van, mint Görögország. Azt is tudjuk, hogy a görög közszolgálati televízió és rádió volt a fő információs forrása külföldön élő görögöknek. Ismeretes, hogy a görög kormányon nagy nyomás van, hogy csökkentse a közalkalmazottak létszámát, de elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az ilyen módon történjen. Ugyancsak elfogadhatatlannak tartjuk a közszolgálati műsorszóró vállalat bezárását.

A bírósági döntésnek megfelelően biztosítani kell a folyamatos szolgáltatást, és a szükséges reformokat az érintettekkel konzultálva kell majd bevezetni. Szeretném a görög kormány figyelmébe ajánlani azt a jelentést, amit nemrégiben fogadott el az Európai Parlament a médiaszabadság minimum követelményeiről. Ez javaslatokat ad arra vonatkozóan, hogyan történjen a közszolgálati média átalakítása. Ezek közé tartozik a tényfeltáró újságírás támogatása, a közszolgálat megfelelő finanszírozása, az önszabályozó testületek létrehozása, a független médiafelügyelet és a politikai befolyástól mentes közszolgálati média megteremtése.
Örülnénk, ha a görög kormány ennek szellemében határozná meg a további lépéseket