Hogyan került a Széchenyi programirodákba a trafikmutyi?

Az MSZP az Európai Unió által támogatott Széchenyi programirodáknak a "trafikmutyiban" való részvételéről, hasznáról vár válaszokat. Török Zsolt, a párt szóvivője vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján egy levelet mutatott be, amely szerint a koncessziót elnyert cégek, illetve azok képviselői a Széchenyi programirodákban kötötték meg a szerződéseket.  

Az MSZP a magyar kormánytól és az Európai Unió illetékeseitől is azt kérdezi, szabályos-e ez egyáltalán, és az unió tudott-e arról, hogy "a piac pofátlan lenyúlását célzó trafikmutyihoz" az EU által támogatott infrastruktúrát is igénybe veszik a fideszesek. Gyulay Zsolttól, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezetőjétől pedig azt kérdezik, milyen szerződést kötöttek a Széchenyi programirodákkal, fizettek-e a közreműködésükért, és azoknak ez milyen haszonnal járt.
    
Török Zsolt kiemelte továbbá, hogy a "trafitmutyit" törvényileg nem készítették elő megfelelően, csak annak a "lenyúlásrészét". Így történhetett meg, hogy szabályozatlan körülmények között iskolák, óvodák, egészségügyi intézmények közelében, közvetlen szomszédságában nyithattak meg dohányboltok - tette hozzá, megjegyezve: a Ferenciek terén például egy egyházi kegytárgyakat árusító bolttal közös helyen nyílt "trafikmutyiüzlet".
    
A szóvivő azt is elmondta, hogy az előkészítésbe más hibák is csúsztak, ugyanis a szeszárusítás területén is anomáliák keletkeztek.

Közölte, az MSZP mindkét területen határozott lépéseket tervez az Országgyűlés őszi időszakára, szeptemberben törvénymódosítást fognak benyújtani.
    
Török Zsolt leszögezte: az MSZP kormányra kerülése esetén felülvizsgálják a szerződéseket és új pályázatot írnak ki, amelyen a hazai kisvállalkozók élvezhetnek előnyöket. Ezt az intézkedést ebben a formában biztosan eltörlik - szögezte le az MSZP szóvivője.  
    
Utalt arra, hogy jövő héttől már csak a nemzeti dohányboltokban lehet kapni dohányterméket, így 35-40 ezer család, amely korábban ebből is élt, akár tönkre is mehet.