Tekerés a nyomor ellen

Csaknem 270 kilométert teker öt nap alatt az MSZP Békés megyei nőtagozata, hogy felhívja a figyelmet az országban uralkodó szegénységre, a fokozódó kirekesztésre és az esélyegyenlőtlenségre. Az Éhségmenet mintájára indított biciklis kampány első két napján Gurmai Zita szocialista EP-képviselő is részt vett, a kerekezők tegnap együtt demonstráltak a helyiekkel Gyulán.  

A Fidesz 2010-es szlogenjeit akasztották azokra a narancssárga luftballonokra, amelyeket az elszállt kampányígéretek mintájára szabadon eresztettek Gyulán a szegénység elleni kerékpáros menet tagjai tegnap délelőtt. Az MSZP Békés megyei nőtagozata által rendezett menet második napján a bicikli-konvoj "az egyszerű emberekért" demonstrált, majd ismét nyeregbe pattant, s Elekre tekert, ahol az éjszakát töltötték.

Öt nap alatt összesen 263 kilométert tesznek meg, a túrával a fokozódó szegénységre, az esélyegyenlőtlenségre, a legkiszolgáltatottabbak helyzetére kívánják felhívni a figyelmet. A menetet Balázs Magdolna, a szocialisták Békés megyei nőtagozatának elnöke és Suchné Szabó Edit a párt füzesgyarmati önkormányzati képviselője, választókerületi felelőse szervezte, ők az év elején részt vettek az Éhségmeneten is. Ahogy akkor, most sem csak nők, s nem is csak egy korosztály szállt nyeregbe, a biciklis konvojban gyerekek is vannak, s az útközben csatlakozó civilek mellett egyes szakaszokon biciklire ülnek politikusok is.

Gurmai Zita, az MSZP Nőtagozatának elnöke, európai parlamenti (EP) képviselő például szombaton és vasárnap délelőtt mintegy 100 kilométert tekert együtt a menettel. A politikus lapunk hőséget firtató kérdésére azt mondta: a nők mindent kibírnak, s mostanában egyre többet kényszerülnek is kibírni az országban.

Gurmai szerint ma Magyarország egyértelműen olyan hely, ahol a szegénység ellen "kell" biciklizniük. Amerre csak jártak, tudtak a helyiekkel beszélgetni, így ezúttal is azt kellett tapasztalniuk: a vidéki emberek kilátástalannak látják helyzetüket. Mint fogalmazott, a jelenlegi kormány regnálása alatt a szociális biztonság Magyarországon a második világháborús idők szintjére süllyedt vissza. "Az a gazdaságpolitika, amit a magát konzervatívnak nevező Fidesz folytat, hárommillió koldus országából négy és fél millióét hozta létre, utóbbi tömegből pedig ma másfél millióan mélyszegénységben élnek, 5-600 ezren pedig éheznek. Ezek a tények; ma Magyarországon akkora a szegénység, hogy a kormány már statisztikát sem tud hamisítani" - fogalmazott Gurmai. Hozzátette: megosztott, megfélemlített és meglopott országban élünk, a Fidesz ígéreteiből pedig nem valósult meg semmi.

Ehelyett a gazdagok gazdagabbak lettek, évi 500 milliárdot nyertek az egykulcsos adóval, miközben az átlag alatt keresők rosszul jártak. A szegényeket segítő szociális támogatásokat pedig elértékteleníti a kormány. "Százmilliárdok mennek el olyan célokra, amelyek egy szűk, jól kereső fideszes klientúra érdekeit szolgálják, miközben a kormány elitista, igazságtalan, gazdagokat támogató politikája hihetetlen mértékben sújtja az anyákat, a családokat, és különösen a sokgyerekes családokat". A szocialista EP-képviselő szerint pártja elkötelezett abban, hogy ezeket az igazságtalanságokat orvosolja, hogy visszaadja a vidék méltóságát, s a képmutatással szemben valóban tegyen is a családok érdekében, ezt igyekezett átadni a túra során megismert helyieknek is, akik - mint fogalmazott - abszolút nyitottnak mutatkoztak a megoldási javaslatokra.

A kerékpártúra mai első állomása Sarkadon lesz, az útirány ezt követően Sarkad, Kötegyán, Méhkerék, Újszalonta. A szervezők ugyanakkor nem csak ma, a következő napokban is várják a csatlakozókat.

Menetrend

1. nap, (július 27. szombat) Füzesgyarmat, Szeghalom, Vésztő, Bélmegyer, Tarhos, Doboz
2. nap, Gyula, Elek
3. nap, Sarkad, Kötegyán, Méhkerék, Újszalonta
4. nap, Mezőgyán, Geszt, Zsadány, Biharugra, Körösnagyharsány
5. nap, Körösújfalu, Okány, Sarkadkeresztúr


B.I.M.