Kormányhivatal zsarolja a gazdákat

Elfogadhatatlan, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az agrártámogatásokkal zsarolja a gazdákat! Az MVH mind a területalapú, mind az Agrár-környezetgazdálkodási, mind pedig a Natura 2000 és a kedvezőtlen adottságú területek (KAT) támogatásának kifizetését jogtalanul tartja vissza.

A hátrányos helyzetű termelők a 2011-re vonatkozó kérelmükre 2012-ben kaptak egy elsőfokú határozatot, amelyben a támogatások egy részét a hivatal elutasította. Ez ellen a gazdák 2012 nyarán fellebbeztek. Egy évvel később, 2013 nyarán értesültek róla, hogy a fellebbezésüket elutasították. Csakhogy jogállamban a másodfokú határozat a bíróságon megtámadható. Jogállamban.
 
Az érintett termelők jó része jelezte is, hogy a lehetőséggel élni kíván. Ám az MVH az aktuális támogató határozatokkal egészen addig várt, ameddig kiderült, hogy ki fellebbez és ki nem, és aki bírósághoz fordult, annak a korábbi ügytől teljesen független idei kifizetését is visszatartja.
 
A közönséges zsarolás egy kormány alá tartozó hivatal esetében egyszerűen elfogadhatatlan! Ezért követeljük, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium, mint felettes szerv, azonnal szüntesse meg ezt a felháborítóan igazságtalan helyzetet, és intézkedjen, hogy a gazdák haladéktalanul megkapják a jogos támogatásaikat!
 
Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke